Vulcanul Pinatubo

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Muntele Pinatubo este un stratovulcan activ localizat pe insula Luzon In Filipine, la intersectia granitelor provinciilor Zambales, Tarlac si Pampanga. Inainte de 1991, muntele era neobservat si foarte erodat.era acoperit de o padure densa in care traiau cateva mii de bastinasi care fugisera in munti cand Spaniolii au cucerit

Filipinele in 1565.

Eruptia vulcanului in Iunie 1991, cu mai mult de 490 de ani dupa ultima activitate cunoscuta, a reprezentat a 2-a eruptie terestra ca marime din secolul 20. Prezicerile eruptiei au condus la evacuarea a zeci de mii de oameni din inconjurimi, salvand multe vieti. Efectele eruptiei au fost simtite in toata lumea. Au iesit la suprafata aproximativ 10 miliarde de tone de magma si 20 milioane tone de Dioxid de Sulf, aducand cantitati mari de minerale si metale la suprafata.

A introdus cantitati mari de aerosoli in stratosfera - mai multi decat orice alta eruptie de la eruptia vulcanului Krakatoa din 1883. In urmatoarele luni, aerosolii au format un strat global de acid sulfuric. Temperaturile globale au scazut cu aproximativ 0.5 ?C si distrugerea stratului de ozon s-a marit substantial.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vulcanul Pinatubo.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
687 cuvinte
Nr caractere:
3 297 caractere
Marime:
11.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
vulcani, munte, eruptie
Predat:
la gimnaziu
Sus!