Vremea și consecințele ei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.CINE ALCATUIESTE PROGNOZA METEO ?
2.CUM SE CULEG DATELE METEOROLOGICE ?
3.CUM NE INCUNOSTIINTEAZA NATURA DESPRE SCHIMBAREA VREMII ?
4.CE ESTE INSAMANTAREA NORILOR ?
5.CUM A FOST INFLUENTATA VREMEA ?
6.CUI FOLOSESC PROGNOZELE METEO ?

Extras din referat:

1. CINE ALCATUIESTE PROGNOZA METEO?

La statiile meteorologice nationale si locale,precum si institutiile militare si la aeroporturi lucreaza meteorologi si specialisti in prognoza meteo. Prognozele intocmite de ei au la baza cunostintele lor despre tipurile de fenomene meteorologice si informatiile primite de la surse locale, nationale si de pe tot globul. Prognozele sunt aduse la cunostinta publicului prin intermediul televiziunii, transmisiunilor radio, ziarelor si retelei de internet.

*CE PREZINTA O IMAGINE DIN SATELIT ?

Satelitii meteorologici genereaza imagini in urma interpretarii diferitelor niveluri de caldurasi lumina. Cand o regiune este scaldata de lumina Soarelui, diverse forme naturale - nori, uscat, mare, gheata - reflecta lumina in proportii diferite, iar acestea sunt inregistrate pe satelit sub forma de nuante de gri. Daca o regiune se afla in partea intunecata, echipamentele pentru radiatii infrarosii inregistreaza emisiile de caldura, iar imagine obtinuta este similara. Informatiile se transmit catre statia-baza, unde sunt transformate in imagini. Adesea, prognozele televizate folosesc o suita de imagini din satelit, din care se obtine un ''film'' al deplasarii unui sistem meteorologic.

*PE SCURT...

-care au fost primii meteorologi ?

In Italia Renascentista, in secolul al XVII-lea, savantii ca Galilei si Torricelli au inventat mai multe aparate de urmarirea caracteristicelor atmosferei. Lucrarile lor au construit temelia meteorologiei moderne.

-cand a fost intocmita prima prognoza meteo ?

Primele prognoze meteo au fost intocmite in 1869, in SUA.

-cum s-au transmis prima data prognozele meteo ?

Primele prognoze meteo se transmiteau telegrafic.

-ce este barograful ?

Barograful este un instrument ce inregistreaza continuu variatiile presiunii atmosferice.

2. CUM SE CULEG DATELE METEOROLOGICE ?

Meteorologii intocmesc prognoze pe baza informatiilor culese dintr-o mare varietate de surse. Pentru a obtine o imagine cat mai corecta a vremii, pe tot cuprinsul globului sunt efectuate in permanenta masuratori meteorologice, atat de catre oameni, cat si de catre aparate.

* CE SUNT BALOANELE METEOROLOGICE ?

Baloanele meteorologice servesc la masurarea umiditatii, presiunii si temperaturii la altitudini de pana la 20 km. Masurarea este efectuata de niste instrumente numite ,,radio-sonde'', purtate de balom. Acestea transmit informatii catre statiile de prelucrare de la sol. Intensitatea si directia vantului de afla prin urmarirea deplasarii balonului.

*CUM SE CULEG DATE METEO CU AJUTORUL AERONAVELOR ?

Pentru obtinerea unor informatii detaliate despre atmosfera se utilizeaza aeronave de cercetare. Acestea sunt prevazute cu echipamente radar si laser foarte sotisficate, care inregistreaza imagini tridimensionale ale norilor de la diferite niveluri ale atmosferei. Unele avioane sunt destinate adesea chiar in centrul furtunii. Informatiile culese de aeronave sunt mult mai amanuntite decat cele obtinute cu baloane meteorologice.

*CUM SE MOTIVEAZA VREMEA PE USCAT ?

In regiunile izolate, datele despre vreme sunt culese de statii meteorologice automate. Echipate cu o gama larga de instrumente si calculatoare, statiile inregistreaza informatii si le transmit in satelit din ora in ora. De asemenea, fiecare meteorolog ce detine cateva instrumente simple are o contributie importanta in prognoza vremii la toate nivelurile.]

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vremea si consecintele ei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 205 cuvinte
Nr caractere:
12 737 caractere
Marime:
19.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
vreme, consecinte, prognoza, meteorologie
Predat:
la liceu
Clasa:
a 9-a
Sus!