Vatra Dornei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Printre primele studii care se refera la zona miniera Vatra Dornei,sint cele referotiare la zacamintele de fero-mangan,plumbo-argentifer si ape minerale, valorificarea acestora fiind subordonata interesului administratiei austrice, privind dezvoltarea noii provincii Bucovina,intrata incepand cu anul 1775 in sfera sa de influenta.

Inceputul mineritului modern in zona apare la Iacobeni,cand in anul 1784 au fost adusi si primii minieri straini, pentru exploatarea zacamintelor de fero-mangan, iar in 1797 pentru exploatarea celui plumbo-argentifer de la Carlibaba.Pentru valorificarea acestor zacaminte s-au construit si topitorii(minereu de fier,1784- Iacobeni) si galena argintifera(1801-Carlibaba).

Topitoriile au fost construite de un intreprinzator industrias,Anton Mantz von Mariensee,care a pus bazele mineritului din zona,aducand mineri din Banat, Zips,Boemia ,Baden si Hessa,pe care i-a colonizat in apropierea exploatarilor,iar spre sfarsitul vietii sale lasa conducerea nepotului sau,Wintzens Mantz, care descopera numeroase zacaminte in zona.

Perioada care marcheaza sfarsitul secolului al XVIII-lea se caracterizeaza printr-o extindere importanta a exploatarilor miniere datorita si sprijinului financiar acordat de statul austriac,activitate care prospera pana la mijlocul secolului al XIX-lea.Mineritul de mangan era solicitat in Austria si Silezia,iar cel de fier pentru topitoriile de la Iacobeni.

Insa, incepand cu anul 1859 si pana in 1869,activitatea miniera din yona a fost sistata,fiind reluata apoi pana in 1918,cu anumite intreruperi.

Exploatarea a fost concetrata la mina Arsita zacaminte mai mici unde continutul era mare,iar minereul usor de extras,producandu-se pana in 1914 o mie vagoane de minereu ,iar din acest an,datorita cresterii productiei de armament s-a intensificat si extractia(in perioada octombrie 1915-noiembrie 1918 s-au livrat 12934 vagoane).

Valorificarea zacamintelor de mangan s-a intensificat odata cu terminarea caii ferate Itcani-Vatra Dornei, deoarece transportul minereului s-a ieftinit considerabil.

Dupa primul razboi mondial, activitatea miniera s-a intensificat in zona Iacobeni,atragandu-se in circuitul economic urmatoarele zacaminte: Mestecanis, Tolovan, Dadu, Orata,Oita,Subarzel si Colacu, dar crizele economice aduc

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vatra Dornei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 653 cuvinte
Nr caractere:
9 397 caractere
Marime:
16.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relief, industrie, demografie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!