Vama Veche

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poziţie geografică

Litoralul Marii Negre reprezinta o zona turistica de mare importanta pentru Romania care ofera o gama larga de atractii: statiuni cu plaje intinse, acvarii, spatii de distractie (parcuri, discoteci), parcuri de agrement, dar si statiuni cu potential balneo-climateric si care atrege anual un numar insemnat de turisti romani si straini (in special veniti din Franta, Germania, sau vecinele Romaniei).

Forma principala de turism practicata aici este cea balnear-maritima, pentru cura heliomarina (bai de mare, insotite de tratamente cu namol terapeutic) si cea climaterica. Pe litoralul Marii Negre aceasta functie este detinuta de urmatoarele statiuni: Mamaia, Neptun, Saturn, Varna, Ialta, Soci etc.

Litoralul Marii Negre nu este o resursa de turism 100% naturala. De-a lungul timpului s-au realizat aici indiguiri, s-au construit edificii Antice, parcuri, s-au creat lacuri artificiale, s-au ridicat cladiri cu importanta turistica etc.

Statiunea Vama Veche cu activitate mai intensa in sezonul estival, este amplasata pe tarmul Marii Negre, la 5-10 m altitudine. Vama Veche se gaseste in partea cea mai sudica a litoralului Marii Negre, la 64 km de municipiul Constanta. Localitatea este punct de frontiera cu Bulgaria.

Vama Veche (denumirea veche: Ilanlâc), un sat de pescari, asezat la granita cu Bulgaria în extremitatea sudică a litoralului românesc, unde

până în 1989, puteai ajunge doar dacă aveai actele în regulă pentru "zona de frontieră", este o localitate mica care a devenit in ultimele sezoane de vara un loc foarte cautat datorita atmosferei de nonconformism, gen Costinesti si a preturilor reduse la cazare si masa.

Plaja este relativ buna ca si la Costinesti. Un reper care da o nota originala orizontului nautic il reprezinta o veche epava aflata la cateva sute de metri de mal.

Fig.1 Localizare Vama Veche

Conditii de relief

In spatiu din fata Carpatilor, acumularea unei cuverturi sedimentare, unde predomina calcarele si gresiile sarmatice, si inaltarea lenta a ei, impreuna cu fundamental cristalin, au dus la formarea Podisului Dobrogei de Sud. Aceasta unitate de podis nu depaseste pe alocuri altitudinea de 200m. Alcatuirea geologica evidentiaza faptul ca peste un fundament alcatuit din calcare si gresii sarmatice s-a asternut, treptat, o cuvertura formata din loess.

Relieful are un aspect usor ondulat, fiind intrerupt de unele abrupturi stancoase.

Vama Veche este situată în zona litorala inalta, aflata, asa cum o sugereaza si denumirea, la tarmul marii, unde elemental care se impune intre formele de relief este faleza care domina plaja cu nisip fin.

Clima

Climatul specific este unul de campie si dealuri joase, cu mediia termica ridicate,de 10-11ºC, in conditiile dominarii influentelor pontice in lungul litoralului, cu ierni blande si veri calde;media anuala a precipitatiilor este sub 400mm; circulatia locala a maselor de aer sub forma brizelor provoaca in sezonul cald moderarea temperaturii si cresterea umezelii aerului pe o fasie de 25-30km departare de tarm.

Statiunea se caractrizeaza printr-un climat temperat continental, cu o nuanta maritima, cu veri calduroase (media termica a lunii iulie 22,4 C) si ierni blande (in ianuarie temperatura medie 0 - 1 C).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vama Veche.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 271 cuvinte
Nr caractere:
7 057 caractere
Marime:
205.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!