Turismul în Norvegia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Norvegia (Ragatul Norvegiei) este un stat situat in Europa de Nord, in vestul Peninsulei Scandinave, intre Oceanul Atlantic (Marea Nordului), Oceanul Arctic (Marea Barentes si Marea Norvegiei), Federatia Rusa, Findanda si Suedia. Pe o suprafata de 385.155 km2 traiesc aproximativ 4.700.000 locuitori. Capitala tarii este Oslo, care are 550.000 loucuitori.

Geografie

Teritoriul tarii este strabatut de Alpii Scandinavici, munti vechi, in mare parte erodati, cu aspect de platouri in zona centrala, puternic accidentate de vai adanci, dominate de culmi muntoase, cu piscuri inalte (alt. max. 2469 m - vf. Galdh?piggen), in sud-vest, scazand in inaltime spre nord-est si coborand brusc spre vest, formand aici tarmurile abrupte si crestate de fiorduri. Pe litoral campiile ocupa suprafete foarte restranse. Clima temperata oceanica influentata de curentii de ape calde (Gulf Stream). Muntii sunt acoperiti la mari inaltimi de ghetari si zapezi persistente, iar la altitudini mai joase de paduri de conifere. Fauna: lupi, vulpi, elani, hermeline, balene, pesti, pasari.

Politica

Norvegia este o monarhie constitutionala cu un sistem de guvernare parlamentar.

Casa regala provine din familia princiara Glucksburg, din regiunea Schleswig-Holstein dinn Germania. Atributiile regelui Harald V sunt in mare ceremoniale, dar el este important ca simbol al unitatii nationale. Desi constitutia din 1814 acorda puteri executive importante regelui, acestea sunt aproape intotdeauna exercitate prin intermediul Consiliului de Stat in numele regelui.

Economie

Tara cu economie puternic dezvoltata, bazata pe industrie diversificata, pe servicii in transporturi si comert. PIB (1992): 35% industrie, 62% servicii, 3% agricultura. Dispune de bogate resurse de subsol (petrol, gaze naturale, minereuri de fier, cupru, zinc, plumb, molibden, pirite) si de un substantial potential hidroenergetic, in baza carora s-a dezvoltat intens electrometalurgia (feroaliaje, oteluri, aluminiu, nichel, cupru). Ramuri industriale in ascensiune: constructii de masini (nave, echipamente si utilaje electrotehnice, masini unelte), prelucrarea lemnului, fabricarea hartiei, industria chimica (ingrasaminte azotoase, carbid), textila si de confectii, alimentara (produse lactate, margarina, conserve de carne si de peste). In agricultura predomina cresterea animalelor (bovine, porcine, ovine), productia de cereale (orz, ovaz, secara) si de cartofi. Pescuit intens (se vaneaza balene). Exporta petrol, gaze naturale, echipamente industriale si de transport, nave maritime, metale, produse textile si alimentare (din peste, carne). Importa mijloace de transport, produse metalice, fructe, legume. Comert cu Marea Britanie, Suedia, Germania, Danemarca. Cai ferate: 4026 km. Cai rutiere 90174 km. Cai navigabile interne. Flota maritima de mare capacitate.

II. Turismul in Norvegia

Natura impresionanta a Norvegiei atrage in fiecare an mii de turisti. Capul Nord si Fiurdul Geiranger sunt printre cele mai vizitate atractii turistice ale tarii. Foarte apreciata este Norvegia si pentru posibilitatea practicarii sporturilor de iarna la inaltimi impresionante, precum si pentru coasta de vest, Hurtigruten, numeroase croaziere fiind organizate in aceasta zona. Tara este impresionanta insa si din punct de vedere cultural, datorita renumitelor biserici de lemn unice in lume si unor orase impresionante.

1. Potentialul natural

1.1. Fiordurile

Norvegia mai este numita si Tara Fiordurilor, deoarece unele dintre cele mai spectaculoase si mai frumoase fiorduri din lume se intalnesc aici, croazierele pe aceste fiorduri fiind foarte apreciate de turisti. Printre cele mai renumite fiorduri norvegiene se inscriu:

- Sognefjord - cel mai lung (204m) fiord din Europa si al doilea din lume dupa Scoresby Sund din Groendlanda si cel mai adanc(1309m adancime maxima) fiord din lume. Din acest fiord pornesc mai multe brate laterale, cum ar fi Aurlandsfjord, Naer?yfjord(cel mai ingust din lume, inclus in patrimoniul UNESCO), Lustrafjord.

- Geirangerfjord - inclus si el in patrimoniul UNESCO, este in acelasi timp si unul dintre cele mai renumite fiorduriale Norvegiei, cu privelisti incantatoare oferite de doua dintre cele mai pitoresti cascade : Brudesloret (Voalul Miresei) si Desyvsostrene(Cele 7 surori); Lysefjord, faimos pentru peisajele muntoase inedite.

Bibliografie:

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Norvegia

2. http://de.wikipedia.org/wiki/Norwegen#Tourismus

3. http://de.wikipedia.org/wiki/Nordkap

4. http://www.iturism.ro/articol_Fiordurile%20Norvegiei%20se%20vad%20mai%20bine%20in%20luminile%20aurorelor%20boleare-600.html

5. http://www.vinterparken.no/default.asp?V_ITEM_ID=445

6. http://milikas.wordpress.com/2008/12/27/holmenkollen-din-ghid-de-vacanta-oslo/

7. http://www2.norvegia.ro/culture/architecture/churches/stavechurch.htm

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul in Norvegia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 890 cuvinte
Nr caractere:
15 366 caractere
Marime:
25.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
stat, demografie, geografie, turism
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!