Turism Rural Practicat în Norvegia - Regiunile Rogaland și Sogn Og Fjordane

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Regiunea Rogaland

1. Analiza componentelor spaţiului geografic:

Aşezarea geografică: Rogaland este o regiune localizată pe coasta de sud-vest a Norvegiei şi se învecinează în partea de vest cu Marea Neagra, dar şi cu regiunile Hordaland în partea de nord, Telemark în partea de nord-est, Aust-Agder şi Vest-Agder în partea de est.

Cadrul natural: Regiunea Rogaland este deseori denumita ca fiind o miniatura a Norvegiei datorită faptului că sunt prezente toate tipurile de relief. Aici sunt prezenţi munţi înalţi, fiorduri adânci, terenuri agricole şi păduri, râuri şi lacuri, precum şi plaje alungite. Regiunea Rogaland se împarte astfel în mai multe subregiuni:

Dalane se află în sudul regiunii Rogaland şi este carcterizat de roci stâncoase şi văi verzi.

Jaeren se află la nord de Dalane, este o zona plană care seamănă cu Danemarca. Acesta este un peisaj fructuos cu o activitate agricolă semnificativă, coasta fiind dominată de plaje alungite.

Haugalandet se învecinează în nord cu Hardaland, aici este un peisaj deluros cu unele zone agricole.

Zona Ryfylke cu Boknafjord şi multe insule: insulele sunt verzi, cu climat bun şi terenuri fertile. Peisajul de aici este caracterizat de diferenţe mari de înălţime, cascade magnifice şi stânci masive. Există şi peisaje caracterizate de stânci goale, pe alocuri sunt prezente şi pădurile de stejar şi pin, dar şi terenuri agricole. Lysefjord este probabil cel mai frumos şi cel mai faimos fiord din Ryfylke şi de asemenea aici se găsesc atracţiile turistice Kjerag şi Pulpit Rock.

Spre frontiera cu regiunile situate la est de Rogaland se află regiunile montane care se întind până la aproximativ 1000 m de la nivelul mării. Cei mai înalţi munţi ajung până la 1400-1600 m şi au vegetaţie puţină. Aici există mai multe lacuri, făcând această zonă favorabilă pentru hidroenergie, de exemplu Blasjo.

În nord-vest se găseşte peisajul insular, unde mai multe insule mici şi numeroase roci, formează un piesaj de nerecunoscut pentru regiune. Cel mai mic sat din Rogaland şi de asemenea din Norvegia este Utsira şi are doar 215 locuitori.

Clima: Rogaland se mândreşte cu cea mai blândă climă din Norvegia, fiordurile de pe coastă au cea mai ridicată medie a temperaturii din toată ţara, dar în acelaşi timp, aici sunt cele mai mari cantităţi de precipitaţii. Datorită curentului golfului, iarna nu este foarte bogată în zăpadă şi câmpiile fertile rămân verzi tot timpul anului.

Temperatura medie pentru cea mai rece luna, februarie este de aproximativ 1° C în zona de coasta şi -5° pana la -8° C în interiorul regiunii şi în munţi. Minima se obsearvă a fi din luna decembrie până în luna februarie de la temperaturi de -15° - (-20°) C până la -25° C în regiunile de munte. Lunile cele mai călduroase, iulie sau august înregistrează temperaturi de 14-15° C, înregistrându-se o maximă în perioada iulie - august de 27° - 33° C.

În ceea ce priveşte cantitatea de precipitaţii, în zona de munte şi zona de coastă se înregistrează aproximativ 1000 – 1200 mm, iar în anumite zone la o diferenţă de 30 – 60 km de coastă, se înregistrează aproximativ 2500 mm.

Fauna: Fauna este foarte bogat diversificată, aici întâlnim animale polare: renii, vulpile, lupii şi nevăstuicil, dar şi castori, vidre, iepuri, elani, jderi, cocoşi de munte, bufniţe, ciocănitori. De asemenea în apa din apropierea coastei întalnim peşti nordici: egreful, codul, halibutul, iar păstrăvii şi somonii îşi depun icrele în râuri.

Capitalul uman: populaţia regiunii Rogaland este de 450 176 locuitori, ceea ce înseamnă aproximativ 9% din populaţia Norvegiei. Cea mai mare parte a populaţiei este concentrată în zona Jaeren de nord, în jurul marilor oraşe, dar şi în partea centrală a orasului Haugesund, precum şi pe axa Kopervik-Akrehamn. Populaţia de aici este tânără şi foarte multe familii tinere se mută din mediul rural în această regiune datorită locurilor de muncă bine plătite în industriile legate de petrol şi gaze naturale, dar şi datrită numeroaselor activităţi ce se pot realiza în această regiune precum pescuitul, piscicultura şi agricultura.

Baza economică: Rogaland este cea mai importantă regiune pentru dezvoltarea şi exploatarea petrolului şi a gazelor naturale. De asemenea aluminiul lucrat în Karmoy este foarte important pentru Norvegia dar şi pentru industriile internaţionale.

Această regiune este un important producător de energie hidroelectrică. Cercetarea în ceea ce priveşte generatoarele eoliene este un domeniu nou dar care preconizează un viitor promiţător.

Rogaland este cea mai importantă regiune agricolă din Norvegia datorită condiţiilor climatice bune, tradiţiilor lungi şi a unui mediu profesionist activ. Există aproximativ 5 300 de ferme şi producţia principală este centrată în jurul laptelui şi a cărnii de bovine, porcine şi ovine. Se spune că aici sunt prezente mai multe oi, decât oameni. Există, de asemenea, o producţie semnificativă de legume şi păsări de curte. Rogaland are de fapt mai mult de 80% din zonele cu efect de seră din Norvegia. În plus, regiunea Rogaland este importantă pentru industria pescuitului, cu aproximativ 368 000 de tone de peşte şi crabi au fost aduşi la mal în regiune în anul 2001.

Pescuitul obişnuia să fie cea mai importantă ramură industrială până ce a preluat conducerea industria de petrol şi gaze. Cu toate acestea pescuitul şi piscicultura rămân de o foarte mare importanţă, porturile Egersund şi Karmsund sunt cele mai semnificative pentru debarcarea peştelui proaspăt dar şi pentru exporturile de peşte congelat.

Bibliografie:

http://www.destination-rogaland.com/

https://snl.no/Rogaland%2Fklima

http://www.gonorway.no/norway/counties/rogaland/

http://www.eptaproject.eu/consortium/rogaland-fylkeskommune-rogaland-county-council/

http://en.wikipedia.org/wiki/Smalahove

http://en.wikipedia.org/wiki/Pinnekj%C3%B8tt

http://en.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5rik%C3%A5l

http://en.wikipedia.org/wiki/Game_%28hunting%29

http://no.wikipedia.org/wiki/Rogaland

http://en.wikipedia.org/wiki/Western_Norway

http://en.wikipedia.org/wiki/Architecture_of_Norway

http://mylittlenorway.com/2009/05/norwegian-houses/

http://www.stavangertravel.com/event/event-mountains-agder-rogaland.cfm

http://www.fjordnorway.com/en/WHERE-TO-STAY-IN-FJORD-NORWAY/Stay-on-farm/Authentic-Fjord-Norway/?renderAs=smartphone

http://www.hanen.no/en/bedrift/244

http://www.regjeringen.no/upload/NHD/Vedlegg/strategier2007/engelsk%20utgave%20-%20hele.pdf

http://www.interreg4c.eu/uploads/media/pdf/KNOT_2N0032N.pdf

https://snl.no/Sogn_og_Fjordane/klima

http://en.wikipedia.org/wiki/Sogn_og_Fjordane

http://www.gonorway.no/norway/counties/sogn-and-fjordane/

https://gettingtoyoutidende.wordpress.com/2012/01/03/sogn-fjordane-county/

http://www.sfj.no/cmssff/cmspublish.nsf/$all/337D0AD33AE0609FC12577960034C769

Ghid complet Norvegia, Editura Aquila

Nilf Report 2011 „Comparative Perspectives on Rural Development and Policy Challenges in Sogn og Fjordane” , Jhon M. Bryden, Karen Refsgaard, Kjersti Nordskog, Sjur Baardsen, Katja Strom Cappelen, Helene Lie, Arezoo Soltani

„Measurement and decomposition of seasonal demand for tourism in Norway”, NigelHelpern, Associate Professor in Transport and Tourism Department of Economics, Informatics and Social Sciences Molde University College-Specialized University in Logistics.

Rogaland County Council Fact Sheet, Mr. Jan Eirik Gjerdevik

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism Rural Practicat in Norvegia - Regiunile Rogaland si Sogn Og Fjordane.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 587 cuvinte
Nr caractere:
28 907 caractere
Marime:
51.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!