Previzualizare referat:

Extras din referat:

In afara de perioada cand Turcia a fost condusa de o formatiune militara in 1960-1961, ea ramas sub conducerea poporului pana in 1980 cand, intr-o perioada de instabilitate politica si acte teroriste, regimul militar a revenit la putere. Conducerea civila a fost refacuta la sfarsitul anului 1983. Principala zona din Turcia, Anatolia, este in Asia, intre Marea Mediterana si Marea Neagra. Are o agricultura bogata si depozite importante de lignit, carbune negru, minereuri feroase si neferoase, crom si putin petrol in sud-est. Cu cateva zone seismice foarte active, Turcia este frecvent zguduita de cutremure.

Litoralul Marii Negre se ridica direct din apa la inaltimea Muntilor Pontici. Pantele sunt abrupte si doar 16% din aceasta suprafata este cultivata. Platoul central al Anatoliei, cea mai intinsa regiune geografica din Turcia, este inconjurat in fiecare de munti, cel mai inalt punct fiind varful muntelui Erciyes (3916 m; 28% din aceasta regiune este cultivata. Regiunea inalta din est este cea mai muntoasa portiune din Turcia, Muntele Ararat (Agri Dagi), mentionat in Biblie, este cel mai inalt varf avand 5137 m. Mai putin de 10% din aceasta regiune este cultivata. Ea este si locul de unde izvorasc Tigrul si Eufratul.

Litoralul Marii Mediterane si al Marii Egee au parte de veri fierbinti si ierni blande si ploioase. Sunt crescuti maslini si citrice, smochine, struguri, bumbac si fructe primavaratice. Paduri rarefiate alterneaza cu iarba mica. Podisul central al Anatoliei are un climat continental cu veri fierbinti si ierni mai reci decat cele de pe litoral.

Pelitoralul mediteranean si al Marii Egee mai mult o treime din precipitatiile anuale (650 mm) cad in decembrie si ianuarie. Podisul primeste doar jumatate din cat primeste litoralul dar sunt mai bine repartizate in timpul anului. Campiile si terenurile arabile abunda pe platou cu paduri pe pantele mai inalte.

Regiunile inalte din est au ierni lungi si reci. Se gasesc cateva paduri iar la punctele mai inalte este comuna vegetatia alpina, iar padurile umede de foioase ce se gasesc de-a lungul Marii Negre, au climatul bland si ploios.

D. Fauna Doar porcii mistreti care sunt vanati puternic, raman abundenti in paduri. Lupul, vulpea, pisica salbatica, hiena, sacalul, caprioara, ursul, jderul si capra de munte mai ocupa locuri izolate. Pasarile care traiesc in Turcia sun potarnichile, pitpalacul, vulturul, soimii etc.

E. Resursele naturale III. Populatia Turcia are o populatie de 66. 493. 970 locuitori si o densitate egala cu 85 loc. /km2, dintre care 74% locuiesc in mediul urban. Cele mai mari concentratii sunt in Istambul si pe litoral.

Desi Istambul este cel mai mare oras, capitala este la Ankara. Alte orase importante sunt Izmir, Adana si Bursa.

Limba oficiala este turca, iar aproximativ 10% din populatie vorbeste alta limba, de obicei kurda sau araba.

Islamul este cea mai mare putere religioasa din Turcia din 1928. Din totalul populatiei 99% sunt ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turcia - Varianta 7
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 191 cuvinte
Nr caractere:
11 249 caractere
Marime:
274.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!