Trenurile de mare viteză

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Astazi, in debutul mileniului trei, continentul european este strabatut in lung si in lat de trenuri de mare viteza. De la introducerea primei garnituri de acest fel, in anul 1981, in Franta, reteaua de cale ferata pentru mari viteze s-a dezvoltat continuu. Incurajate de succesul francezilor, si alte tari au inceput sa-si dezvolte sisteme de transport similare, printre acestea numarandu-se Germania, Belgia, Italia, Spania, Suedia etc. Ba, mai mult, s-au creat si asociatii internationale care organizeaza periodic diverse manifestari si expozitii; una dintre ele se desfasoara chiar in aceasta luna la Madrid: este vorba despre Eurailspeed 2002. Un lucru e cert: familia trenurilor de mare viteza are membri intr-un numar tot mai mare de tari, iar viitorul ii este foarte promitator.

Pornesc, asadar, la drum dintr-un capat al continentului, din Spania. Oferta e mai mult decat generoasa. Aleg ruta ce leaga Madridul de Valencia si de Castellon. Pe aici circula trenuri de ultimul tip, denumite Alaris, care strabat distantele cu 220 km/h. Exista doua categorii de confort: Preferente (clasa I) si Turista (clasa a II-a), la clasa I fiind incluse in pretul biletului si diverse preparate culinare, ziare si reviste. Altaria este o surata a lui Alaris ce leaga orasele Madrid si Alicante. La fel de eleganta ca acesta, are in dotare vagoane de tip Talgo VII si atinge 220 km/h. Acestora li se adauga binecunoscutul AVE, care opereaza intre Madrid si Sevilla, via Cordoba, cu o viteza maxima de 300 km/h. Si aici poti alege clasa de confort in functie de. portmoneu: Turista, Preferente si o categorie de lux, numita Club. Ca servicii suplimentare calatorilor li se pun la dispozitie diverse publicatii si un sistem video, la categoriile Preferente si Club fiindu-le oferite si preparate culinare.

Tot in Spania - care, cred eu, are cea mai variata gama de trenuri de mare viteza din Europa - din aceeasi categorie face parte si Euromed, o garnitura care circula, cu o viteza de 200 km/h, de-a lungul coastei Mediteranei, de la Alicante la Barcelona, via Valencia.

Intregind marea familie spaniola a trenurilor de mare viteza, Talgo 200 isi poarta calatorii de la Madrid la Malaga, via Cordoba, si de la Madrid la Huelva si Cadiz, via Sevilla, cu 220 km/h, oferindu-le doua categorii de confort, Turista si Preferente, si servicii suplimentare: sistem video, ziare si reviste. Are si o sora, Talgo Triana, ce strabate distantele dintre Barcelona, via Zaragoza, si Madrid, respectiv Cordoba, precum si dintre Sevilla si Candiz, cu doar200 km/h. Inceputul s-a facut la 1 octombrie 1964. Atunci, cu ocazia primelor Jocuri Olimpice Asiatice, a caror gazda era, Japonia lansa in circulatie trenul-sageata, Shinkasen. Era cel dintai tren de mare viteza din lume. Ideea a prins si s-a impus rapid, semn ca si in transporturile feroviare se simtea nevoia sporirii considerabile a vitezei de circulatie. Timpul a dovedit ca deplasarea ultrarapida pe calea ferata nu era doar o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Trenurile De Mare Viteza
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
909 cuvinte
Nr caractere:
4 727 caractere
Marime:
445.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
trenuri, tehnologie
Predat:
la liceu
Sus!