Treizeci de ani de periurbanizare - Extinderea și diluarea orașelor

Extras din referat:

In anii '60 centrele urbane au suferit o explozie demografica, iar exodul rural a intarit si mai mult aceasta evolutie.

Periurbanizarea a fost un nou mod de crestere in deceniile urmatoare care sa manifestat la limitele aglomeratiei pariziene si in majoritatea oraselor franceze. Acest fenomen include o concentratie de locuri de munca in centrele urbane care au nevoie de spatiu din partea familiilor care parasesc centru orasului pentru a se instala la periferii. Acest fenomen a persistat dea lungul anilor optzeci, partial compensat de reintoarcerile catre centrele orasului. Consecinta a periurbanizarii este deplasarea cotidiana intre locul de munca si domiciliu care a crescut semnificativ in ultimii treizeci de ani.

Una din cauzele exploziei demografice in Franta a fost baby-boom, care a inceput dupa al doilea razboi mondial. Astfel, mai tarziu se numarau 800000 de nasteri pe an in raport cu 700000 in prezent.

O alta cauza este migrarea populatiei care se instaleaza in metropole.

Exodul rural ar fi si el o cauza care contribuie la cresterea populatiei in orase. Spatiile rurale au fost depopulate pana in anul 1975 in ciuda faptului cresterii demografice la nivel national.

si se raspandeste in anii '70

Acest fenomen nou va lua amploare in anii urmatori intensificandu-se in jurul centrului urban a Parisului unde comunele periurbane si-au dublat nivelul de crestere in anii urmatori Acum se extinde la majoritatea centrelor urbane cum ar fi Lyon, Marseille si Montpellier. In acelasi timp migratia centrelor urbane s-a diminuat si a devenit incet incet deficitara, si orasele s-au golit in favoarea coroanelor periurbane.

In anii 80 periurbanizarea s-a diminuat dar ramane accentuata in special in coroanele periurbane a marelor orase: in jurul Parisului si a oraselor din sud-estul tarii, si intr-o mica masura in jurul numeroaselor orase din jumatatea vestica a tarii. In schimb orasele din nord si est nu au fost niciodata foarte marcate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Treizeci de ani de periurbanizare - Extinderea si diluarea oraselor.pptm
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptm
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Marime:
1.87MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!