Transporturile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Notiuni introductive. Clasificari

Transporturile asigura circulatia persoanelor, marfurilor si informatiei, contribuind astfel la dezvoltarea relatiilor comerciale si la cresterea nivelului de civilizatie.

Transporturile sunt o componenta nelipsita activitatilor econmice, deoarece stabileste legaturile:

materii prime – productie – consum, intre generatorul de informatie si receptorul acesteia, intre consumatorul turistic si produsul turistic. De asemenea, trasporturile au participat si participa la dezvoltarea economiei mondiale, la iesirea din izolare a comunitatilor umane, la exploatarea unor noi teritorii, la integrarea in sistemele generale informationale si in general la cresterea ninvelului de civilizatie.

Geografia studiaza transporturile din punct de vedere al repartitiei fluxurilor si infrastructurilor de transport, tipurilor de cai de comunicatie, rolul transporturilor si comunicatiilor in dezvoltarea economico- sociala si impactului acestor activitati asupra mediului. Astfel, geografia incearca sa explice relatiile spatiale alea sistemelor de transport, orginea, destinatia, tipul, amploarea si scopul trasportului de pasagergi si marfuri, precum si relatia dintre elementele cheie ale trasporturilor: retele de transport, modurile de cai de comunicatie, si cererea de servicii de transport.

Incepand cu secolul al XVIII- lea, pe fondul revolutiei industriale se manifesta si o revolutie a trasporturilor: inventarea masinii cu aburi utilizata mai intai in navigatie, apoi aparitia si extinderea trasporturilor feroviare in secolul al XIX- lea, inventarea automobilului la sfarsitul secolului al XIX-lea si a avionului la inceputul secolului al XX-lea. In secolul al XX-lea trasporturile inregistreaza salturi calitative deosebite, in privinta capacitatii de transport, vitezei, sigurantei, consumului redus de combustibil, premitand astfel conectarea economiilor nationale si dezvoltarea economiei mondiale.

Transporturile au patruns peste tot, scurtand de multe ori distanta de parcurs intre difeite tari sau continente : s-au construit canale de legatura intre:

- mari si oceane (Panama, Suez)

- fluvii si lacuri(Dunare-Main- Rhin, Volga - Don, Panama-Paraguay)

- Marile Lacuri – Sf. Laurentiu

- Canale submarine (Seikan, Eurotunel)

- Tunele rutiere si ferofiare in zonele montane inalte( Muntii Alpi, Muntii Anzi)

De asemenea, viteza de transport a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa: viteza automobilelor a crescut de la 20 km/h la 250-300 km/h; viteza trenurilor de la 60-80 km/h la 250 km/h si peste 300 km/h pentru trenurile de mare viteza; avioanele de pasageri ajung la 1000 km/h, iar aeronavele spatiale ating 2000km/h. Si capacitatea de transport a sporit:

6-40 t pentru autocamioane, 75-100 t pentru vagoanele de marfa, 400-500 locuri pentru marile avioane de pasageri, 150000-500000 tdw pentru marile nave maritime( supertancuri).

Transporturile multimodale ( intermodale sau combinate) utilizeaza mai multe modalitati de transport pentru dirijarea marfurilor grupate pe unitati de incarcare-descarcare. Una dintre cele mai importante tehnici utilizate in transportul intermodal este transportul marfurilor containerizate ( recipiente inchise). Acesta s-a dezvoltat in ultimele decenii, asigurand o mai buna operativitate a procesului de incarcare-descarcare-transbordare a marfurilor, scaderea cheltuielilor de transport, cresterea eficentei si colelarea diferitelor tipuri de transport.

Schimburile internationale sunt in present schimburi intermoetropolitane. Marile orase ale lumii reprezinta si puncte de convergenta a diferitelor axe de transport: mari gari, noduri rutiere, porturi, aeroporturi. Sin u putine metropole s-au dezvoltat pe baza schimburilor comerciale asigurate de diferite tipuri de transport( maritime, fluvial, feroviar, rutier).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 001 cuvinte
Nr caractere:
13 422 caractere
Marime:
550.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!