Tirolul de Sud

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Localizare

Tirolul de sud, cunoscut si ca Provincia autonoma Bolzano sau Trentino Alto Adige este o regiune din partea de nord a Italiei ce are capitala la Bolzano.

Provincia se invecineaza la est(Provincia Belluno) si la nord cu Austria( Tirol si Salzburg), in sud cu Trentino, in sud-vest cu Provincia Sondrio si la vest cu Elvetia.

2.Toponimie

Alto Adige este cunoscut sub diferite denumiri datorita vicisitudinilor istoriei: Alto Adige este numele geografic de origine franceza impus pe durata ocupatiei napoleene( face referire la raul Adigio care izvoraste pe teritoriul acestei provincii) si a fost pastrat de autoritatile italiene ca versiune oficiala a provinciei; Tirolul de Sud (Südtirol) este numele care corespunde regiunii istorice si geografice a Tirolului( Tirolul de Nord, Tirolul de Sud si Tirolul de Est corespund regiunii istorice a Tirolului, unitate administrativa a Imperiului Austroungar pana in anul 1918).

In Constitutia Italiei se recunoaste din anul 2001 in mod oficial ambele denumiri: Alto-Adige sau Südtirol.

3. Geografie

Tirolul de Sud se afla in cel mai nordic punct al Italiei, regiune dominata de munti. In Alpii Ortler, considerati a fi centrul Alpilor italieni, se atinge altitudinea maxima de 3905m. Partial, pe teritoriul provinciei se intind si Alpii Dolomitici ce ating in muntele Sciliar altitudinea de 2563m. Alti munti care se intalnesc in Tirolul de Sud: Catinaccio, Latemar, Tre Cime di Lavaredo si Zainggerberg .

In ceea ce priveste hidrografia, principalele cursuri de apa sunt: raul Adigio(in germana Etsch), Isarco (in germana Eisack), Rienza (in germana Rienz), Passirio ( in germana Passeier), Talvera (in germana Talfer). De asemenea mai sunt si unele lacuri partial navigabile de ambarcatiuni de tonaj mic precum:(También existen algunos lagos, en parte navegables por embarcaciones de pequeno tamano) Lacurile Resia (Reschensee), Lacul Caldaro (Kalterer See), Lacurile Monticol (Montiggler Seen), Lacul Braies (Pragser Wildsee) si Lacul Varna (Vahrner See).

4. Clima

Clima din Tirolul de Sud este mai apropiata de cea a Tirolului austriac decat cea din regiunea Trentino, unde valorile medii anuale sunt mai mari. Climatul Tirolului de Sud cunoaste variatii de la regiune la regiune, astfel incat se pot distinge cinci microclimate:

* Valea raului Adigio se incadreaza intr-un climat subtropical umed cu ierni reci (media zilnica de 00C in ianuarie) si veri calduroase (medie zilnica de 23 oC in iulie). Este cea mai uscata si insorita regiune din provincie. Principalele orase din aceasta zona sunt Bolzano si Egna.

* Zona de deal si podis cuprinsa intre altitudinile de 300 si 900m se afla sub influenta climatului oceanic cu ierni reci, cu temperaturi cuprinse intre -3oC si +1oC in ianuarie, si veri blande cu temperaturi intre 15oC si 21oC in iulie. Aceasta zona este mai umeda decat Valea Adigio si are ninsori mai bogate iarna. Ceata este un fenomen caracteristic toamnei si primaverii, dar se mai intalneste si in unele dimineti de vara. Principalele orase din aceasta regiune sunt: Merano, Bruneck, Sterzing, Brixen.

* Climatul continental umed se intalneste in vaile alpine de la altitudinile de 900-1400m si acopera cea mai mare parte a provinciei. In general iernile sunt foarte reci, cu temperaturi de -8 - - 3oC si verile blande cu temperaturi cuprinse intre 14-19 oC. In acest climat zapada este abundenta si poate tine din octombrie pana in aprilie sau chiar pana in mai. In zonele din jurul lacurilor umiditatea ridicata face ca iernile sa fie mai blande si verile mai racoroase, acest lucru caracterizand un climat subpolar oceanic. Principalele orase din aceasta regiune sunt: Ortisei, Badia, Sexten, Toblach, Stilfs, Vöran, Mühlwald.

* Climatul subarctic este specific vailor alpine cuprinse intre altitudinile de 1400m si 1700m si se caracterizeaza prin ierni foarte reci si aspre(-9oC- -5oC) si veri reci, scurte, ploioase si cetoase cu o temperatura medie de 12oC. In aceste zone cinci luni au temperaturi sub 0oC, iar zapada se poate intalni inca din septembrie. Cantitatea mare de precipitatii lichide inregistrate vara si nivale primavara si toamna fac ca aceasta regiune sa fie cea mai umeda din toata provincia. Princippalele orase din aceasta zona sunt: Corvara, Sëlva, Santa Crestina Gherdëina.

* Peste 1700m se intalneste climatul alpin de tundra caracterizat de ierni reci, putin mai blande decat in climatul subarctic ceea ce explica de ce in ianuarie temperatura medie inregistrata la 2000m este de -5oC si cea de la 1600m este de -8oC - -9oC. In etajul ghetarilor permanenti aflat la peste 3000m temperatura medie este de -14oC in luna ianuarie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tirolul de Sud.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 412 cuvinte
Nr caractere:
13 150 caractere
Marime:
13.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Tarla , Marian Marin
Sus!