Timișoara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Timisoara (in germana Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, in maghiara Temesvar, in sarba Temisvar, in bulgara Timisvar, in trad. cetatea de pe Timis) este resedinta si cel mai mare oras al judetului Timis, Banat, Romania.

Numele localitatii vine de la raul Timis, numit de romani in antichitate Tibisis sau Tibiscus. Conform ultimului recensamant din 2002, Timisoara avea o populatie de 336. 089 de locuitori. Luand insa in considerare si populatia flotanta neinclusa in statisticile oficiale, populatie atrasa de Timisoara datorita puternicei sale dezvoltari economice, precum si cei aproximativ 40. 000 studenti sau cea din zonele rezidentiale din jur, populatia se situeaza in jurul cifrei de 500. 000 locuitori, fiind al doilea oras ca marime in Romania dupa Bucuresti.

Prima atestare documentara a localitatii Timisoara este destul de controversata, aceasta fiind plasata de specialisti fie in 1212, fie in 1266. In 1175 este mentionat comitatul Timis, dar sursele nu mentioneaza care este centrul economic si administrativ al acestuia. In momentul atestarii sale acesta facea parte din comitatul Timis, o unitate administrativ teritoriala a regatului ungar.

Teritoriul cunoscut mai tarziu ca Banat cu centrul administrativ in Urbis Morisena (apoi Cenad), fusese cucerit de catre maghiari in jurul anului 1030 si incorporat regatului ungar.

Fiind asezata intr-un punct strategic, de unde putea fi controlata o mare parte a Campiei Banatului, atat Timisoara cat si functia de comite de Timis au devenit din ce in ce mai importante. Timisoara a primit un impuls deosebit in timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou, care in urma vizitei sale din 1307 a ordonat construirea aici a unui palat regal. In timpul anarhiei feudale, acesta va muta capitala Ungariei la Timisoara. Numirea lui Iancu de Hunedoara in functia de comite de Timis, in 1440 marcheaza un capitol aparte din istoria Timisoarei.

Iancu de Hunedoara va fi cunoscut in intreaga regiune pentru reputata victorie de la Belgrad asupra otomanilor, fiind considerat in acea vreme aparator al crestinatatii. El va transforma orasul intr-o tabara militara permanenta si in domiciliul sau pentru ca se muta aici impreuna cu familia. Astfel cetatea va ramane in posesia Corvinestilor pana in 1490. Un episod deosebit din istoria Timisoarei il reprezinta asediul cetatii de catre oastea taranilor rasculati condusa de Gheorghe Doja. Armatele rasculate, formate din iobagi romani si unguri au avut cateva victorii impotriva armatelor nobilimii, dar au fost infrante langa Timisoara de comitele Ioan Zapolya. Se spune ca locul unde Doja a suferit o cumplita moarte, fiind pus pe un scaun din fier inrosit si ars de viu este marcat de statuia Sfintei Marii din Piata cu acelasi nume a cartierului Iosefin. Totusi, ultimele ipoteze sustin ca torturarea lui Doja a avut loc chiar langa castel, de unde nobilii au putut urmari macabrul spectacol. Deci este mult mai probabil ca locul executiei sa fie undeva in fata ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Timisoara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 796 cuvinte
Nr caractere:
14 273 caractere
Marime:
52.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
geografie, cultura, timisoara
Predat:
la liceu
Sus!