Previzualizare referat:

Extras din referat:

Teleormanul, al carui nume in limba cumana, adica turceasca veche inseamna padure nebuna, este printre singurele judete care prin nume poate demonstra cu tarie frumusetea, desimea si fratia codrilor cu romanii.

Istoria ne aduce la cunostinta ca in anii 75-74 inainte de era noastra, proconsulul Macedoniei, C. Scribonius Curio, atinge, cu armata sa, Dunarea, in fata Telormanului, dar nu indrazneste sa treaca fluviul: s-a temut, dupa spusa istoricului antic Florus, de intunecimea codrilor (Curio Dacia tenus venit, sed tenerebas saltuumm expavit ). A indraznit un alt general roman, Cornelius Fuscus, pe vremea imparatului Domitian in anul 87, dar indrazneala i-a fost funesta: armata lui Decebal, l-a surprins in locuri grele, in mijlocul padurilor, si in lupta care a avut loc; Fuscus a pierdut intreaga sa oaste, el insusi cazand in locul bataliei. Astazi padurile teleormanene, taiate de-a lungul timpului in mare parte, reprezinta doar o atractie agroturistica pentru vanatorii si pescari.

Amplasat in partea de sud a Romaniei, intr-o zona de campie, Teleormanul se numara printre primele judete din tara in ceea ce priveste suprafata agricola si potentialul productiv.

Resedinta judetului teleorman este orasul Alexandria, oras construit din ordinul Domnului Alexandru I. Ghica. Alte orase importante sunt Rosiori de Vede, Turnu Magurele si Zimnicea, cele doua din urma fiind si porturi. Alexandria este situata la 88 km de Bucuresti, la intretaierea unor importante drumuri comerciale din sudul tarii. Cea mai importanta unitate industriala este Fabrica de rulmenti, construita dupa licenta japoneza Koyo, productia fiind destinata indeosebi partenerilor din numeroase tari. Oferta industriei alexandrene mai include produse electrotehnice, mori pentru cereale, fire si tesaturi bumbac, produse ale industriei alimentare. La Alexandria isi are locul noul si modernul Muzeu judetean. Exista mai multe biserici cu o arhitectonica deosebita. Monument istoric si artistic, Catedrala Episcopala Sf. Alexandru adaposteste un superb srcofag mortuar cu osemintele intemeietorului orasului, domnitorul Alexandru D. Ghica. Turnu Magurele a fost fondat in secolul al XV-lea, pe ruinele unei fortarete romane, municipiul de astazi este port la Dunare. Activitatile industriale sunt diverse, de la chimie si fabricatie de motoare electrice pana la productie de tricotaje, mobila, conserve etc. In contextul cadrului creat de cooperarea trnsfrontaliera, localitatii i se deschid noi perspective in ceea ce priveste dezvoltarea economico sociala. Si aici catedrala figureaza pintre cele mai izbutite realizari arhitectonice ale genului.

Muzeul de arta, singurul de acest fel din judet, reuneste lucrari ale unori maestri ai genului.

Rosiori de Vede este unul din cele mai vechi targuri ale Romaniei, datand din secolul al XIV-lea. Fosta resedinta a judetului este in prezent un puternic centru comercial datorita ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teleorman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
734 cuvinte
Nr caractere:
3 740 caractere
Marime:
8.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
teleorman, geografie
Predat:
la liceu
Sus!