Studiu Fizico-Geografic Cluj

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INTRODUCERE
2. ISTORICUL CERCETĂRILOR GEOGRAFICE
3. AŞEZAREA GEOGRAFICĂ ŞI LIMITELE
4. GEOLOGIA
5. RELIEFUL
6. CLIMA
7. HIDROGRAFIA
8. VEGETAŢIA ŞI FAUNA
9. SOLURILE
10. ARIILE NATURALE PROTEJATE
11. ZONE DE RISC
12. CONCLUZIILE
13. BIBLIOGRAFIA

Extras din referat:

1. Introducere

Prin excelenţă, Cluj-Napoca este oraş universitar, însă e caracterizat şi de o economie dintre cele mai dinamice din România. De asemenea găzduieste o apreciabilă serie de instituţii şi centre de cultură.

Beneficiind de poziţia geografică şi strategică favorabilă precum şi situarea pe una din axele de comunicaţie importante care a legat înca din vechime Europa Apuseană de cea Răsăriteană şi Sudică, oraşul s-a dezvoltat rapid, devenind un puternic centru economic şi cultural al Transilvaniei, ajungând chiar capitala regiunii istorice pentru o perioadă de timp.

2. Istoricul cercetărilor geografice

Situându-se în nord-vestul României, judeţul Cluj este al 13-lea ca mărime din ţară şi ocupă 2,8% din suprafaţa României. Cu un mediu natural favorabil activitaţii umane, suprafaţa judeţului Cluj a fost locuită din timpuri imemorabile. Descoperirile arheologice din această regiune atestă existenţa unei civilizaţii bine integrate în viaţa şi cultura europeană. Cele mai vechi aşezări neolitice din România au fost descoperite în zona Gura Baciului.

În anul 1213 d.Hr., localitatea Cluj-Napoca de astăzi este menţionată sub numele de Castrenses de Clus împreună cu dealurile din împrejurimi.

Printre numeroasele evenimente petrecute de-a lungul timpului, putem aminti de asasinarea în 1601 a voievodului Mihai Viteazul pe Câmpia Turzii. El a fost primul domnitor care a unit cele trei principate românesti în perioada 1829-1894.

Dezvoltarea oraşului de-a lungul timpului şi importantul rol economic şi politic jucat în istoria Transilvaniei, a dus la ridicarea multor monumente religioase şi la remarcabile clădiri. Din antichitate şi până în ziua de azi, generaţie dupa generaţie, mai întai dacii, daco-romanii şi apoi romanii (si mai târziu, de-a lungul timpului maghiari şi germani care s-au stabilit aici) au trăit şi muncit aici, strâns legaţi de pamântul pe care l-au muncit şi înfrumuseţat prin muncă şi talent.

3. Aşezarea geografică şi limitele

3.1. Municipiul Cluj Napoca se află în partea centrală a Transilvaniei. Se întinde pe o suprafaţă de 179,5 kmp. Înconjurat pe trei părţi de dealuri şi coline cu înălţimi între 500 şi 700 m, aspectul lui îmbracă forma unei adevărate cetăţi. Municipiul este situat în centrul judeţului Cluj, fiind resedinţa acestuia. Judeţul Cluj are o suprafaţă de 6.674 km², reprezentând 2,8% din teritoriul României.

Situat în zona de legatură dintre Munţii Apuseni, Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei, oraşul este plasat la intersecţia paralelei 46° 46" N cu meridianul 23° 36" E. Se întinde pe văile râurilor Someşul Mic şi Nadăş şi, prin anumite prelungiri, pe văile secundare ale Popeştiului, Chintăului, Borhanciului şi Popii. Spre sud-est, ocupă spaţiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind înconjurat pe trei părţi de dealuri şi coline.

La sud oraşul este străjuit de Dealul Feleac, cu altitudinea maximă de 825 m, în vârful Măgura Sălicei. La est, în continuarea oraşului, se întinde Câmpia Someşana, iar la nordul oraşului se află dealurile Clujului, cu piscuri ca Vârful Lombului (684 m), Vârful Dealul Melcului (617 m), Techintău (633 m). Înspre vest se află o suita de dealuri, cum ar fi Dealul Hoia (506 m), Dealul Gârbaului (570 m) s.a. Odinioară în afara oraşului, acum în interior însă, se află dealul Calvaria şi dealul Cetaţuia.

Observații:

Universitatea Spiru Haret

Facultatea de Geografie, Bucureşti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu Fizico-Geografic Cluj.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 217 cuvinte
Nr caractere:
16 830 caractere
Marime:
640.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!