Strategia gestionării deșeurilor menajere în Orașul Buzău

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Categorii de deșeuri

Deşeurile reprezintă părţi ale materiei prime care rezultă sau care se degradează în urma unei activităţi, fără a mai putea fi folosite pentru destinaţia iniţială. Acestea pot fi atât de natură solidă, lichidă, cât şi gazoasă.

În ceea ce priveşte locurile de producţie, deşeurile se pot clasifică în:

- Deşeuri menajere – provenite din gospodăriile locuitorilor

- Deşeuri stradale – rezultate din deplasarea locuitorilor pe căile de circulaţie publică

- Deşeuri periculoase, toxice, inflamabile, explozibile

- Deşeuri agricole, provenite din unităţi agricole şi zootehnice

- Deşeuri industriale, provenite din activităţi industriale

Pe teritoriul municipiului Buzău, cele mai frecvenţe sunt deşeurile care se încadrează în următoarele categorii:

- Deşeuri urbane/menajere

- Deşeuri industriale

- Deşeuri periculoase

- Nămoluri

În ceea ce priveşte deşeurile urbane, în municipiul Buzău se generează anual aproximativ 13 000 m deşeuri menajere colectate neselectiv de la populaţie, 50 000 mc deşeuri menajere colcatate de la agenţii economici şi peste 70 000 deşeuri stradale, din pieţe, din grădini, parcuri şi spaţii verzi.

Ţinând cont de structura diversificată a activităţilor economice, se poate preciza că, pe raza municipiului Buzău sunt produse peste 100 de tipuri de deşeuri industriale. O gestionare a acestora se realizează de către fiecare agent economic generator de deşeuri, respectând însă condiţiile de colectare selectivă, transport, valorificare şi/sau eliminare a acestora în depozite proprii.

Deşeurile care fac parte din categoria celor periculoase au fost produse în municipiul Buzău în anul 2008, în număr de 678 457 tone, definite în conformitate cu prevederile Legii 426/2001, pentru aprobarea OUG 78/2001. Din întreaga cantitate, au fost valorificate 268,5 tone, eliminate 386 324 tone şi stocate în vederea valorificării sau eliminării 19 615 tone

Din categoria deşeurilor mai fac parte şi nămolurile, cele două mari categorii de nămoluri produse pe raza municipiului Buzău, fiind:

- Nămolurile rezultate din activităţi industriale şi agricole

- Nămolurile rezultate din epurarea apelor uzate menajere

Conform datelor de la APM Buzău, în anul 2008, pe teritoriul municipiului Buzău au rezultat 21007,6 tone de nămoluri, dintre care 13 876 tone nămoluri rezultate din sectorul zootehnic, 1785 tone din industria alimentară şi 5346 tone nămoluri rezultate din epurarea apelor uzate industriale.

Ultima cateogorie de nămoluri, cea rezultată din epurarea apelor uzate industriale, este supusă, anterior eliminării sau valorificării, operaţiilor de deshidratare mecanică(cu ajutorul unor filtre), sau pe cale naturală, prin depozitarea acestora pe platforme de deshidratare.

Nămolurile rezultate în urma epurării apelor uzate menajere, au fost, la nivelul aceluiaşi an, de 19386 tone. Acestea sunt utilizate în proporţie de 95% la producerea biogazului, care, ulterior este folosit la încălzirea spaţiilor administrative din cadrul staţiei de epurare a municipiului Buzău.

Deşeurile municipale şi cele asimilabile reprezintă totalitatea deşeurilor generate în mediul urban şi rural, din gospodării, instituţii, unităţi comerciale şi prestatoare de servicii (deşeuri menajere), deşeuri stradale colectate din spaţii publice, străzi, parcuri, spaţii verzi, deşeuri din construcţii şi demolări, nămoluri de la epurarea apelor uzate orăşeneşti.

Gestionarea acestei categorii de deşeuri presupune colectarea, transportul, valorificarea şi eliminarea acestora, inclusiv monitorizarea acestora. Responsabilitatea pentru gestionarea deşeurilor municipale aparţine administraţiilor publice locale care, în mod direct sau prin concensionarea acestui serviciu de salubrizare către cel puţin un operator economic autorizat, trebuie să asigure colectarea, atât la comun, cât şi selective, transportul, tratarea, valorificarea şi eliminarea finală a acestora.

Observații:

Universitatea din Bucuresti

Facultatea de Geografie

Specializarea Stiinta Mediului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategia Gestionarii Deseurilor Menajere in Orasul Buzau.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 222 cuvinte
Nr caractere:
6 659 caractere
Marime:
510.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!