Previzualizare referat:

Extras din referat:

Noaptea, stelele apar ca puncte luminoase pe cer. Unele sunt foarte stralucitoare, altele stralucesc mai slab. In astronomie stralucirea unei stele se numeste magnitudine. Stelele stralucitoare au o magnitudine mai mica decat zero (magnitudinea Soarelui este 26). Cele mai slabe, care pot fi vazute cu ochiul liber, au magnitudinea 6. Culoarea luminii pe care o emit variaza de la una la alta. In anumite cazuri se poate vedea usor diferenta. De exemplu, in constelatia Orion, care este mai vizibila in serile de iarna, cele doua stele mai stralucitoare au culori diferite: Betelgeuse, in coltul nord-estic este rosie; in timp ce Rigel, in coltul sud-vestic, emite o lumina alb-albastruie. Stelele au o intreaga gama de culori, de la rosu la portocaliu, galben, alb si alb-albastrui. Aceste difernte de culoare ne spun cat de fierbinte este steaua. Orice obiect fierbinte emite lumina si caldura, indiferent daca este stea sau un bec incandescent, Filamentul unui bec incalzit de curentul electric emite radiatii, o mica parte din acestea fiind lumina vizibila. Daca, de exemplu, curentul se micsoreaza, temperatura filamentului se micsoareaza, temperatura filamentului coboara si lumina pe care o emite devine galbuie sau chiar rosiatica. Daca, pe de alta parte, temperatura filamentului se ridica, lumina nu este doar mai intensa, dar si mai alba sau albastruie. Culoarea luminii emise ne poate da informatii despre temperatura corpului. Astfel, stim ca materia din care sunt constituite stelele este atat de fierbinte, incat exista sub forma gazoasa, fiind de cele mai multe ori hidrogen. De fapt, stelele sunt sfere imense de gaz. Gazul este extrem de fierbinte si, din cauza temperaturii lui ridicate, emite lumina si caldura. Dupa culoarea luminii putem afla temperatura de la suprafata stelei.

Stelele mai fierbinti sunt albastrui si au temperatura suprafetei de aproximativ 30000 de grade Celsius.

Soarele, o stea galbena, are temperatura suprafetei de aprox 6000 d grade celsius.

Stelele rosii sunt cele mai reci, cu o temperatura a suprafetei de aproximativ 3000 de grade celsius.

Stelele stralucesc pentru ca sunt fierbinti. Dar de unde ia o stea energia care o face fierbinte? Raspunsul la aceasta intrebare a fost gasit de fizicianul Albert Einstein (1879-1955), la inceputul secolului trecut. El a descoperit ca masa poate fi transformata intr-o mare cantitate de energie.

Stelele sunt facute in principal din hidrogen, elementul natural cel mai simplu si mai raspandit din Univers. Un atom de hidrogen este constituit dintr-un nucleu, ce contine un proton, si un electron. Materia din jurul unei stele este comprimata de catre forta gravitationala din interiorul sau. Aceasta determina ca protonii care formeaza nucleele atomilor de hidrogen sa se ciocneasca violent. Ca rezultat, patru nuclee de hidrogen se pot uni pentru a forma un nucleu de heliu.

Nucleul de heliu este format din doi protoni si doi neutroni. In timpul fuziunii, doi protoni sunt transformati in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stelele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 771 cuvinte
Nr caractere:
8 433 caractere
Marime:
11.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
stele, geografie
Predat:
la liceu
Sus!