Stația meteorologică Jurilovca - proiect meteorologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

LOCALIZARE GEOGRAFICĂ, ISTORIC

Din punct de vedere al unităţii de relief, localitatea Jurilovca este situată in podişul Dobrogei de Nord, pe faleza lacului Goloviţa,lac din componenţa complexului lagunar Razim-Sinoe Legătura satului cu lacul este asigurată de un canal cu lungimea de 800 m.

Din punct de vedere administrativ, Jurilovca este o comună din județul Tulcea, Dobrogea. Populaţia este formată în proporţie de 86% din ruşi lipoveni şi numai 14% din români.Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului XIX un centru importatant al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică.Lipovenii sunt ruși din punct de vedere etnic, iar din punct de vedere confesional ortodocși de rit vechi (staroveri). Această confesiune este rezultatul reformei nikoniene: în 1654 Nikon partriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, a inițiat o reformă religioasă ce a urmărit alinierea cultului bisericii ruse la restul ortodoxiei, uniformizarea cultului pe întreg teritoriul Rusiei (o reformă formală).Rezultatul a fost divizarea societății ruse în: Nikonieni - cei care au acceptat reforma, și Staroveri (de credință veche) - cei care au refuzat reforma.Cei din urmă, din cauza prigoanei, au emigrat în afara Rusiei, o parte din ei ajungând pe teritoriul României (nordul Moldovei și Gurile Dunării).De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporașul la Gura Portiței, un sat de vacanță situat pe fâșia îngustă de pământ dintre lacul Golovița și Marea Neagră. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării.Din punct de vedere climatic, comuna Jurilovca este caracterizată de un climat continental, cu veri fierbinţi şi ierni şi cu precipitaţii reduse. Iernile sunt de regulă călduroase dar cu vânturi puternice.

Temperatura medie anuală este de 11 grade Celsius iar in ceea ce priveşte precipitaţiile acestea se situează in jurul valorilor de 400 ml/mp/an.

Zilele de iarnă sunt blânde (când activează centrul baric nord-est european), şi geroase, cu vânturi puternice (când acţionează anticiclonii nord-atlantici), în timp ce zilele de vară sunt calde şi uscate (când acţionează anticiclonii tropicali atlantici) şi ploioase (când interacţionează aerul din bazinul mediteranean cu cel rece din nord-vestul Europei). Temperaturile mediile multianuale indica o creştere de la vest spre est, ele plasându-se în jurul valorii de 11°C. Temperatura medie a lunii iulie este de +22,5°C iar cea a lunii ianuarie este de aproximativ -0,5°C lim

Regimul vântului este dominat de vînturile din sector nordic (35%), urmate de cele din sector sudic, estic şi vestic. Pe anotimpuri, vânturile din sectorul nordic au o fercvenţă mai mare iarna şi toamna, iar cele din sectoarele sudice şi vestice vara şi primăvara. Frecvenţa cea mai mare se înregistrază primăvara (luna martie), iar anotimpul cel mai calm vara (luna august).În general se constată că perioada de calm creşte de la ţărmul mării (Gura Portiţei) spre zona continentală.

Umezeala relativă a aerului prezintă valori mari, deoarece este influenţată de apropierea mării şi de evaporaţia puternică ce are loc în condiţii de deltă. Media anuală a umezelii relative este de 76%.Stratul de zăpadă este subţire şi se menţine perioade scurte de timp.

Nebulozitatea prezintă valori mai reduse in zonă decât în restul ţării, Durata totală a insolaţiei depăşeşte 2.200 de ore anual, adică este cu circa 100 de ore mai lungă decât durata insolaţiei în Câmpia Română. Luna cea mai noroasă este decembrie, iar cea mai senină este august.

ca este caracterizată de un climat continental, cu veri fierbinţi şi cu precipitaţii reF

Fig. 2, Harta localităţii

Jurilovca

Particularizând, la staţia meteorologică Jurilovca,pe o perioadă de 10 ani au fost inregistrate valori ce au fost centralizate şi stocate în Anuarele Meteorologice din perioada 1961-1972.

In ceea ce priveşte analiza principalilor factori climatici ale căror date au fost obţinute de la staţia meteorologică existentă în localitate, aceasta a fost efectuată pe baza datelor cuprinse in perioada 1961-1972, in care s-au luat in calcul următorii factori: temperatura aerului, precipitaţiile atmosferice, vântul, nebulozitatea.

Observații:

UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI

FACULTATEA DE GEOGRAFIE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statia Meteorologica Jurilovca - Proiect Meteorologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 502 cuvinte
Nr caractere:
10 344 caractere
Marime:
124.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!