Previzualizare referat:

Extras din referat:

Regatul Spaniei este o tara situata in sud-vestul Europei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar. In nord-est se invecineaza cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei. Dupa sfarsitul regimului Franco, Spania a devenit o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata.

Incepand cu secol IX i. Hr., celtii, fenicienii, grecii si cartagii au intrat in Peninsula Iberica, urmati de Republica Romana, care a ajuns in secolul II i. Hr. Limba de acum a Spaniei, religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. Cucerita de vizigoti in secolul V d. Hr. si atacata de mai multe ori in 711 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista, eforturile de ai elimina pe mauri, care au ramas aici pana in 1492. Totusi, proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica intreaga Iberie, iar acest vis a parut aproape indeplinit, cand Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei in 1580, si al celorlaltor regate iberice (colectiv cunoscute ca si Spania care nu era pe atunci un stat unificat). In 1640, politia centralista a Contelui de Olivares a provocat razboaie in Portugalia si Catalonia: Portugalia a devenit un regat independent din nou, iar Catalonia s-a bucurat de o independenta asistata de Franta, dar pentru scurt timp.

Totusi, in anii 1960 si anii 1970, Spania a fost transformata gradual intr-o economie industriala moderna cu un sector de turism increstere. Dupa moartea dictatorului Generalul Franco in noiembrie 1975, succesorul sau desemnat personale, Printul Juan Carlos si-a asumat titlurile de rege si de conducator al statului. El a jucat un rol important in ghidarea Spaniei spre un stat democratic modern, mai ales in opozitia unei incercari de coup detat in 1981. Spania a aderat la OTAN in 1982 si a devenit membra a Uniunii Europene in 1986. Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice - Tara Bascilor, Catalonia si Galicia - li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole.

In 2003, Spania discuta cu Regatul Unit despre Gibraltar, o mica peninsula care si-a schimbat posesorul in timpul Razboiului Spaniol de Succesiune in 1714. Discutiile se refera la impartirea suveranitatii asupra peninsulei, subiect al unui referendum constitutional al gibraltarienilor, care si-au exprimat opozitia fata de orice act de supunere fata de Spania.

Spania este, in prezent, statul autonomiilor, foral unitar, dar, de fapt, functionand ca o federatie de Comunitati Autonome, fiecare cu puteri si legi diferite (de exemplu unele au propriile lor sisteme educationale si de sanatate, altele nu). Exista unele probleme cu acest sistem, de vreme ce unele guverne autonome (acelea conduse de partide nationaliste) incearca un tip mai federal de relatii cu Spania, in timp ce guvernul central incearca sa reprime ceea ce unii vad ca si o autonomie excesiva a unor conmunitati autonome (ex. Tara Bascilor si Catalonia). Terorismul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spania - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 189 cuvinte
Nr caractere:
6 241 caractere
Marime:
20.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
spania, demografie
Predat:
la liceu
Sus!