Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aproape toata hrana necesara populatiei de pe glob ar trebui sa fie produsa de soluri. Aproximativ 2% din calorii si 7% din proteine provin de la organismele de apa; dar apele continentale (raurile si lacurile), precum si marile si oceanele pot fi foarte afectate de felul in care sunt exploatate solurile din bazinele raurilor, de pe malurile lacurilor, cat si de pe litoralul marilor sau coasta oceanelor. In plus, solurile trebuie sa produca lemn – paduri, lemn pentru combustibil, lemn pentru constructii si cherestea, nutret pentru animale ierbivore; dar si sa asigure habitaclul necesar animalelor salbatice (cuiburi, vizuini, ascunzisuri, etc.). Solurile ar putea asigura toate cele necesare atat omului, cat si animalelor salbatice atata timp cat sunt administrate si exploatate eficient. Numarul mare al populatiei care creste cu miliardele este un nou fenomen. Mutandu-se in zone mai putin favorabile si intensificand procesul de productie, populatiile rurale pot deteriora sau chiar distruge solul si sa polueze apele subterane (izvoarele) si raurile, astfel punand in pericol insasi temelia existentei si prosperitatii umane.

Populatia crescanda ofera atat comunitatilor urbane, cat si celor rurale, oportunitati de dezvoltare, dar si probleme de echilibru. Fara indoiala resursele naturale ale planetei au anumite limite, dar acestea inca n-au fost atinse. Oriunde limitele procesului de productie au fost depasite, resursele naturale incep sa se deterioreze si sa se epuizeze, si procesul de productie se poate opri oricand. Pentru a evita degradarea solurilor, sunt necesare decizii intelepte in ceea ce priveste exploatarea solurilor.

Deciziile in ceea ce priveste dezvoltarea solurilor trebuie sa fie bazate pe cunostinte solide despre ce este posibil si ce nu. Sunt multe motive complexe pentru care eradicarea foamei, ca sa nu mai vorbim de o prosperitate sigura, nu sunt inca obiective atinse. Una din cauze este cu siguranta clasificarea inechitabila a resurselor de soluri fertile proportional cu numarul populatiei umane in crestere, impreuna cu o exploatare necorespunzatoare a solurilor; si aceasta cauza este adeseori ignorata sau faptele insele nu sunt cunoscute. Asa cum nimeni nu incearca sa aiba grija de animale fara sa stie daca sunt oi, vaci sau camile, tot asa si diferentele dintre soluri sunt la fel de importante.

Unul dintre obiectivele majore ale acestui raport si ale acestei harti este sa promoveze o evaluare mai exacta a clasificarii solurilor, si a diferitelor forme de exploatare pe care solurile le necesita, daca ele trebuie sa produca cele necesare fara pierderi in ceea ce priveste capacitatea productiei, fara degradarea sau epuizarea mineralelor nutritive. Un alt obiectiv este incurajarea utilizarii numelor solurilor recunoscute international, in locul denumirilor inexacte si incurcate de soluri cum ar fi laterit, soluri brune, sesuri, deserturi, etc. Harta Resurselor Solurilor Lumii (The World Soil Resources Map – WSR Map) la scara de 1:25.000.000 este bazata pe Harta Solurilor Lumii (Soil Map of the World – SMW) al FAO UNESCO la scara de 1:5.000.000, imbunatatita in anii 1970 (FAO, 1971-1981). Aceasta ramane singura harta a solurilor lumii; de altfel, nu exista nici o alta harta sistematica a solurilor la aceasta scara. In conceperea ei s-ai implicat specialisti in soluri din mai multe tari, acestia fiind incurajati sa faca studii mai aprofundate ale resurselor de soluri din tarile lor. In felul acesta, s-au acumulat atat de multe informatii noi, incat era necesara o harta revizuita si imbunatatita a solurilor. Acum aceasta harta ar putea fi redactata pe suport digital, folosind Sistemul de Informare Geografica FAO (FAO Geographic System, FAO-GIS), daca resursele permit acest lucru. O harta a solurilor la scara mai mare, la scara de 1:1.000.000, de asemenea a fost propusa, si chiar a fost conceputa pentru unele tari si regiuni. Oricum n-ar fi, desi 2/3 din tari si-au publicat harta solurilor la scara de 1:1.000.000 sau chiar mai mare, toate aceste harti acopera mai putin de 1/3 a suprafetei intregului uscat (cu exceptia Antarcticii), si mai ptin de 40% din populatia lumii, deoarece multe tari mici si-au completat harta solurilor mai repede decat alte tari mai mari.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Solurile.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 220 cuvinte
Nr caractere:
6 951 caractere
Marime:
6.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!