Soarele și influența lui asupra terrei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

SOARELE este situat in centru Sistemului nostru solar si concentreaza peste 90 % din masa totala a acetuia. Ca dimensiuni, este o stea mijlocie. S - a calculat ca masa Soarelui este de 1, 9 X 1030 kg. fiind de 333 000 ori mai mare ca cea a Pamantului.

Densitatea este 1, 41 g / cm3 (adica 1 / 4 din densitatea medie a Pamantului) , fapt ce se explica accea ca este alcatuita in intregime din gaze. S - a observat ca Soarele executa o miscare neuniforma de rotatie in jurul axei sale, ce scade de la ecuator (unde este de 25 de zile) la poli (35 zile). Forta de acceleratie gravitationala este de 28 ori mai mare decat pe Pamant, dar campul sau magnetic este slab. Soarele se compune dintr - o parte centrala (interiorul Soarelui) si atmosfera solara.

Fotosfera se afla situata la baza atmosferei solare si are temperaturi de cca 6000 0, aici apar uneori portiuni mai intunecate (care au cca 4500 0) numite - pete solare -; s - a observat ca aceste pete apar intr - un numar mai mare cu o periodicitate edie de 11 ani.

Cromosfera inconjura fotosfera si are temperaturi ce cresc spre exterior pana la cca 20 000 0; in cromosfera apar eruptii care genereaza asa - numitele - protuberante solare -, cu o periodicitate de 11 ani, corelata petelor solare din fotosfera.

Coroana solara reprezinta partea exterioara a atmosferei solare; ea este vizibila pe Pamant in timpul eclipselor totale de Soare.

Interiorul Soarelui se caracterizeaza prin temperaturi deosebit de ridicate (14 milioane grade) si presiuni foarte mari, care fac ca materia sa fie in stare de plasma. Soarele este alcatuit in principal din hidrogen (81, 76 %) , heliu (18, 17 %) si alte elemente (0, 07 %). In interorul Soarelui au loc reactii termonucleare care duc la eliberarea unei mari cantitati de energie in spatiul cosmic.

Din energia totala emisa de Soare, Pamntul primeste numai a 2- a miliarda parte, cantitate suficienta insa pentru a asigura baza resurselor de energie terestra. Cantitatea de energie primita de la Soare pe o suprafata de 1cm2 in timp de 1 minut, masurata la limita superioara a atmosferei terestre, perpendiculara pe directia de propagare a razelor solare, se numeste constanta solara.

Din masuratori rezulta pentru constanta solara o valoare de 1, 94cal/min/cm2. Influenta Soarelui asupra Pamantului se manifesta pin dinamica urmatoarelor fenomene terestre: mareele, circulatia aerului, dezagregarea rocilor, ciclurile biotice etc.

Elementele si fenomenele climatice principale ce caracterizeaza partea inferioara a atmosferei, situata in apropierea suprafatei terestre, sunt: temperatura aerului, precipitatiile atmosferice si vanturile.

a. Repartitia si regimul temperaturii aerului Temperatura aerului este determinata de caracteristicile bilantului radiativ, de modificarile acestuia si de influenta altor factori.

Temperatura medie anuala a aerului scade de la ecuator la poli, de la 200 - 300 C in zona intertropicala, la 100 - 200 C in zona ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Soarele Si Influenta Lui Asupra Terrei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 087 cuvinte
Nr caractere:
12 111 caractere
Marime:
14.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
soare, pamant
Predat:
la liceu
Sus!