Sistemul Solar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Corpuri de praf si gaze inghetate numite comete si particule numite praf interplanetary si gaze incarcate electri numit plasma, care impreuna alcatuiesc mediul interplanetar Soarele ester centrul Sistemului Solar.

Masa lui este de aproximativ 740 de ori mai mare decat masa tuturor planetelor. Imensa sa masa creaza gravitatia care atrage celelalte obiecte din jurul sau.

Soarele emana contiuu energie in cateva forme: vizibil lumina, inzvizibil raze infrarosii, ultra violete, X si gamma, unde radio si plasma. Curgerea de energie care devine parte a mediului interplanetar si este preluata de sistemul solar, este numita vant solar.

Suprafata Soarelui se schimba continuu, pete luminoasa si intunecate se formeaza frecvent si dispar. Deseori din suprafata explodeaza violent gaze.

Soarele este o stea G2 obisnuita, una dintre cele mai mult de 100 miliarde de stele din galaxia noastra. diametru: 1, 390, 000 km.

masa: 1. 989e30 kg temperatura: 5800 K (suprafata) 15, 600, 000 K (miez) Soarele este de departe cel mai mare corp din Sistemul Solar.

Contine mai mult de 99. 8% din masa totala a Sistemului Solar.

(Jupiter o mare parte din restul de materie). Este personificat in multe mitologii: grecii il numesc Helios pe cand romanii ii ziceau Sol. Este alcatuit, in prezent, din aproximativ 75% hidrogen si 25% heliu dupa masa (92. 1% hidrogen si 7. 8% heliu dupa numarul de atomi); orice altceva (metale) se gaseste doar in proportie de 0. 1%. Aceasta se schimba incet de-a lungul timpului pe masura ce Soarele converteste hidrogenul in heliu in miezul sau.

Straturile exterioare ale Soarelui executa rotatie diferentiala: la ecuator, suprafata se roteste o data la 25. 4 zile; in apropierea polilor se face la 36 de zile. Acest comportament ciudat se datoreaza faptului ca Soarele nu este un corp solid cum este Pamantul. Efecte asemanatoare apar in planetele gazoase. Rotatia diferentiala se extinde considerabil in jos, spre interiorul Soarelui insa miezul se roteste ca un corp solid. In miezul Soarelui (aproximativ 25% din raza spre interior) conditiile sunt extreme. Temperatura este de 15. 6 milione Kelvin si presiunea este de 250 miliarde atmosfere. In centrul miezului, densitatea Soarelui este mai mare decat de 150 de ori cea a apei. Fluxul de emisie al energiei (3. 86e33 erg/secunda sau 386 miliarde de miliarde de megawati) este produs de reactii de fuziune nucleara. In fiecare secunda, aproximativ 700, 000, 000 tone de hidrogen sunt convertite in 695, 000, 000 tone de heliu si 5, 000, 000 tone (=3. 86e33 erg) de energie sub forma de raze gama. In drumul sau spre suprafata, energia este continuu absorbita si re-emisa la temperaturi tot mai scazute astfel incat in momentul ajungerii la suprafata, este in mare parte lumina vizibila. Pentru restul de 20% pe care ii mai are de parcurs pana la suprafata energia este transportata mai mult prin convectie decat prin radiatie. Suprafata Soarelui, numita si fotosfera, are o temperatura de aproximativ ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Solar - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 149 cuvinte
Nr caractere:
20 939 caractere
Marime:
789.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
planete, soare
Predat:
la liceu
Sus!