Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezare matematica: Siberia se afla ca regiune intre 66o33 latitudine nordica (in jurul cercurilor polare) si 110o59 longetitudine estica Asezare geografica: Siberia este o zona vasta a Rusiei si a nordului Kazahstanului fiind compusa din toata Asia nordica. Se intinde pe directia est-vest de la Muntii Ural la Oceanul Pacific si pe directia nord-sud, de la Oceanul Arctic pana la dealurile Kazahstanului de nord si la granitele Mongoliei si ale Chinei. Toata Siberia, cu exceptia zonei de sud-vest, se afla in Rusia si formeaza cam 75% din teritoriul national al acestei tari. Siberia ca regiune se afla in partea de nord a Asiei.

Siberia cuprinde subiectele federale ale Districtului Federal Ural, Districtului Federal Siberian si Republica Sakha (Yakutia), care este o parte a Districtului Federal Din Estul Indepartat. Din punct de vedere istoric, intregul Est Indepartat Al Rusiei este considerat o parte a Siberiei.

Desi este o regiune foarte vasta Siberia nu are o populatie mare in primul rand datorita climei deoarece temperatura scade sub 50 de grade, dar si datorita solului care este neprielnic agriculturii Cu o suprafata de peste 9, 653, 000 km2, Siberia cuprinde aproximativ trei patrimi din suprafata totala a Rusiei. Zonele geografice majore cuprind Campia Siberiana de Vest si Platoul Siberian Central.

In Siberia apar ca forme de ordinul II: Muntii Ural (care se afla la granita regiunii din vest), Campia Siberiei de Vest, Podisul Siberiei Centrale (cu o inalatime de 1701m) Campia Siberiei de Nord, Muntii Altai, Muntii Saian, Muntii Iablonovai, Muntii Stanovoi, Muntii Bureja, Muntii Verhoiansk (avand inaltimea de 2389m) Muntii Cerski, Muntii Kolama, Muntii Ciukcilor, Muntii Djugdar, Muntii Koriaci.

Campia Siberiana de Vest cuprinde in marea sa majoritate depozite aluviale cenozoice si este atat de plata incat o crestere cu 50 de metri a nivelului marii ar cauza inundarea intregii zone cuprinse intre Oceanul Arctic si Novosibirsk. Multe dintre depozitele aluviale din aceasta campie sunt rezultatul barajelor de gheata care intorc cursurile raurilor Obi si Enisei, redirijandu-le spre Marea Caspica (si probabil spre Marea Aral). Este deasemenea o campie foarte mlastinoasa. In sudul acesteia, unde permafrostul este absent, se formasera zone intinse bogate in iarba care sunt de fapt o prelungire a stepei din Kazakhstan, aceste zone fiind acum inexistente.

Platoul Siberian Central este o zona foarte veche care forma un continent independent inainte de Permian. Este exceptional de bogata in minerale, continand mari depozite de aur, diamante, si mine de magneziu, plumb, zinc, nichel, cobalt si molibden. Doar extremitatea nord-vestica era inghetata in timpul Cuaternarului insa aproape toata zona este sub un permafrost extrem de adanc.

Sakha centrala si de est este compusa din numeroase lanturi muntoase orientate dinspre nord spre sud, de varste variable. Acesti munti se extind pana la 3000m inaltime, insa dupa cateva sute de metri sunt ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Siberia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 114 cuvinte
Nr caractere:
5 843 caractere
Marime:
1.35MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asezare, siberia
Predat:
la liceu
Sus!