Roșia Montană - un loc vechi cu potențial nou

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Istorie
2.Proiecte
3.Rezultate reale si potentiale
4.Concluzii teoretice si proprii

Extras din referat:

1.Istorie

Numele este de luat de la toponimul dacic "alburnus" si de la adjectivul roman "maior" devenind Alburnus Maior si in prezent Rosia Montana.

Rosia Montana este resedinta comunei cu acelasi nume si are o suprafata de 4.200 de hectare. Prima atestare documentara a Rosiei Montane este din 6 februarie 131 p. Chr., aceasta data aparand pe o tablita cerata gasita intr-una dintre galeriile ce dateaza din perioada romana. Aceasta inseamna ca, inca de la inceputurile sale, Rosia Montana este direct legata de aurul ce se gaseste in subsolul sau.

Comuna Rosia Montana (situata in nord-vestul tarii, la 128 km de Cluj-Napoca si 70 de kilometri de Alba Iulia, in judetul Alba) adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa (estimat la 10,6 milioane uncii de aur), exploatat de secole in mod traditional, in subteran. Reteaua de galerii descoperite depaseste importanta celor similare din Spania, Portugalia, Tara Galilor. Pe langa instrumentele de minerit si galeriile atestate ca fiind de pe vremea Imperiului Roman, s-au pastrat si celebrele 25 de tablite cerate (descoperite in galeria ,,Sfantul Iosif" in anul 1788 si in galeria ,,Catalina-Monulesti" in 1855), documente scrise de o importanta deosebita pentru studierea dreptului roman, dar si al vietii economice si sociale in Dacia romana.

Rosia Montana isi datoreaza originile datorita mineritului si, prin urmare, a devenit dependenta, aproape in exclusivitate, de aceasta activitate, ca sursa de venit. Odata cu declinul mineritului si reducerea subventiilor pentru activitatile miniere din Romania, incepand cu anul 1989, a scazut si nivelul de trai al comunitatii din Rosia Montana.

Cel mai simplu mod de a intelege aspectul pozitiv al lucrurilor este acela de a cunoaste aspectul negativ. Putine exemple de minerit iresponsabil sunt mai graitoare decat exploatarile miniere de stat, abandonate prin toata tara.

Mina opereaza de zeci de ani, fara sa fi elaborat vreodata un raport de evaluare a impactului asupra mediului, fara monitorizare si cu foarte putine retehnologizari. Locurile de munca si salariile oferite i-au fortat pe multi dintre locuitorii zonei sa traiasca de azi pe maine. Bogatia Rosiei Montane nu se resimte in nivelul de trai al locuitorilor, care nu dispun de apa curenta in case si se incalzesc la sobe cu lemne. Modul in care aurul dispare in mainile altora, de la conducatorii Imperiului Roman si pana la elitele corupte ale Romaniei din era comunista, este ilustrat de un citat celebru: "Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta."

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rosia Montana - un loc vechi cu potential nou.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 480 cuvinte
Nr caractere:
13 767 caractere
Marime:
22.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
rosia montana, proiecte
Predat:
la liceu
Sus!