Roșia Montană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comuna Rosia Montana este localizata geografic in Muntii Apuseni, la o distanta de 135 km de Cluj-Napoca, la 100 km de Turda, la 81 km de Alba-Iulia, la 50 km de Brad, la 15 km de Cimpeni si respectiv 10 km de Abrud.

Localitatea este situata intr-un bazin si este strabatuta longitudinal de Valea Rosiei (Foies) ale carei ape sunt de culoare rosie-galbuie, datorita oxizilor de fier continuti in apele de mina colectate pe parcurs.

In mijlocul unui peisaj pitoresc, Rosia Montana se afla in apropierea unor locuri cu rezonanta in mediul turistic autohton si mondial. Putem aminti astfel: masivele Cirnic si Cetate, varful Rotunda - situate chiar in localitate, Detunatele (Detunata Goala si Detunata Flocoasa), varfurile Geamana si Corabia, Poiana Narciselor, Negrileasa, formatiunea calcaroasa Vulcan-Buces, Valea Ariesului, Pestera Scarisoara, Cetatile Ponorului, Muntele Gaina cu renumitul Targ de Fete si localitatea Brad cu vestitul sau Muzeu al Aurului.

Rosia Montana este situata intr-o zona care adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa, fiind cea mai veche asezare miniera atestata documentar, cunoscuta de pe vremea romanilor sub numele Alburnus Maior.

O zona exploatata din vremea lui Traian pana in prezent, o zona care si-a luat numele de la culoarea apelor curgatoare poluate de activitatile miniere milenare.

Pana in luna mai 2006 zacamintele de aur si argint din Rosia Montana au fost exploatate de catre Statul Roman prin Compania Nationala a Aurului, Cuprului si Fierului, Minvest SA, prin filiala sa Rosiamin.

Ce inseamna proiectul Gabriel Resources? Proiectul de exploatare miniera intensiva cu cianuri de la Rosia Montana pune in pericol Viata in Tara Motilor, deschizand calea producerii celui mai mare dezastru ecologic din Europa de est. Se vor distruge: 5 munti, un patrimoniu national unic in lume, 10 biserici, 12 cimitire, 958 de gospodarii. Oamenii care nu vor sa se mute sunt amenintati cu exproprierea.

O initiativa de amploare a proiectului de exploatare a rezervelor de aur si argint din Muntii Apuseni, initiat de compania Rosia Montana Gold Corporation (in continuare RMGC), trebuie analizata cu obiectivitate, de specialisti competenti si dezinteresati, prin prisma raportului dintre riscuri si beneficii. Concluziile unei asemenea analize, prevazute in teoria si practica managementului pentru orice activitate, trebuiesc cunoscute de autoritatile carora le revine responsabilitatea de a aproba si supraveghea realizarea proiectului, pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza. Principalul argument in favoarea proiectului este acela ca punerea sa in aplicare ar crea locuri de munca intr-o zona defavorizata si ca ar imbunatati nivelul de viata al populatiei, prin calificare in noi meserii, etc. Acceptand ideea ca orice investitie majora in zona este benefica si necesara, trebuiesc analizate riscurile implicate si trebuie cantarit fara idei preconcepute, daca aceste beneficii sunt justificate de consecintele si efectele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rosia Montana - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 161 cuvinte
Nr caractere:
6 203 caractere
Marime:
359.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
rosia montana, localizare
Predat:
la liceu
Sus!