Previzualizare referat:

Extras din referat:

Roma este intinsa pe ambele maluri ale fluviului Tibru la 27 km de varsarea acestuia in Marea Tireniana, ea fiind capitala Italiei si resedinta regiunii Lazio. Clima orasului este mediteraneana tipica, cu ierni blande si veri calduroase, cu multe zile tropicale. In Roma bat doua vanturi, tramontana (dinspre munti), un vant rece, si sirocco (dinspre Africa), un vant cald.

Descoperirile arheologice arata ca in secolul al X-lea i. e. n., pe cele sapte coline ale actualului oras existau asezari ale sabinilor, latinilor si etruscilor, unificate in 754-753 i. e. n. Potrivit legendei incepand cu Romulus, la Roma au domnit sapte regi, in timpul carora s-a construit un zid de aparare, iar in centru puternica cetate a Capitolului. Timp de doua secole viata Romei a fost marcata de numeroase conflicte dintre patricieni si plebei. In 64 i. e. n. Nero se foloseste de incendiul care a cuprins cartierele periferice ale orasului, pentru a declansa prigoana impotriva crestinilor.

In perioada imperiala printe alte monumente impunatoare s-a construit Columna lui Traian, in amintirea victoriei marelui imparat impotriva dacilor. Intre 395 (anul separarii Imperiului de apus de cel de rasarit) si 476 (caderea Imperiului de apus), orasul a avut mult de suferit, fiind invadat si jefuit in 410 de vizigotii lui Alaric, vandali si apoi de suevi. Spre sfarsitul perioadei de declin, Roma va deveni unul dintre centrele importante ale religiei crestine. In 846, orasul este invadat si jefuit de arabii veniti din Sicilia, fapt ce a determinat pe Papa Leon al-IV-lea sa hotarasca construirea unei incinte fortificate care ingloba si Vaticanul. In 1054 se produce marea schisma intre biserica de apus si cea de rasarit si Roma ramine capitala religioasa doar pentru catolici, care apartin confesional de biserica de apus. In 1848 Roma a fost unul dintre centrele importante ale revolutiei, si Cetatea Eterna devine republica intre noiembrie 1848-iulie1849. In iunie-iulie 1849 Garibaldi conduce apararea Romei impotriva trupelor franceze, iar dupa razboiul austro-franco-piemontez din 1859, Roma a fost timp de zece ani (1860-1870) sub regim de ocupatie francez. Dupa batalia de la Porta Pia (20 septembrie 1870), trupele italiene intra in oras, care devine din 1871 capitala statului unificat al Italiei. In perioada framantata de dupa primul razboi mondial, Roma a fost teatrul unor mari lupte politice intre fortele muncitoresti-democrate si fortele de extrema dreapta, grupate in partidul fascist. A urmat in septembrie 1943 iesirea Italiei din razboi, parasirea Romaei de guvernul Badoglio si ocuparea orasului de catre trupele germane. In ziua de 18 iunie 1946 la Roma a fost proclamata republica. In 1957 Franta, Republica Federala a Germaniei, Belgia, Olanda, Luxemburg, si Italia au semnat la Roma tratatul prin care s-a infiintat Piata Comuna. Cetatea Eterna are un caracter unic si particular, fiecare epoca istorica lasand aici urma ei specifica. In multe cartirer ale Cetatii Eterne, o seama de edificii ale ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Roma - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
888 cuvinte
Nr caractere:
5 022 caractere
Marime:
10.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!