Rezervația pâlcul de jneapăn de pe Muntele Bratocea, rezervația din Munții Lezer Păpușa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In sectorul sud-vestic al Muntilor Ciucas, intre pasul Bratocea (sud) si saua Tigailor (nord) si vaile Bratocea (vest), piriul Berii (est) se desfasoara, pe aproape 6 km, o culme care pe cea mai mare parte inregistreaza inaltimi de peste 1600 m. Privita de pe culmile vecine, ea se impune in peisaj prin monotonia liniei de creasta, printr-un extins sector de pajiste, dezvoltat la peste 1550 m altitudine, prin versanti aproape abrupti, sectionati de mai multe vai seci si care in cea mai mare masura sint acoperiti de o bogata padure de conifere. Totusi in profilul crestei apar evidente trei virfuri. Pe latura de sud-vest a culmii, aproape la limita superioara a padurii de molid, se afla Sfinxul din Bratocea, stinca mestesugit dal tuita de inghet-dezghet, spalare in suprafata si vint pe abrup tul structural al Bratocei. Al doilea virf se afla aproape in cen trul culmii, este conic si are o inaltime de 17G9 m. Este virful Bratocea, pe ale carui poale se afla grohotisuri fixate in buna parte de ienupar si merisor Animalele salbatice din Muncii Ciucas constituie un pre tios fond cinegetic. Aici gasim o serie de mamifere: ursul, mistretul, cerbul, risul, lupul, jderul, pisica salbatica, veverita. Recent a fost colonizata si capra neagra). Lumea pasarilor o formeaza cele mici, unele cintatoare, precum: privighetoarea, cinteza, fluturasul de stinca. Deasupra crestelor este domeniul uliilor, vulturilor si al acvilelor de munte, zaganul era pina nu de mult cunoscut in culmea Zaganului; azi el a disparut din fauna tarii noastre. Dintre reptile, menti-onam vipera comuna si sopirla de munte.

Rezervatia Iezer cuprinde deoca, data vaile glaciare ale Catunului si Iezerului, precum si virful lezeru Mare din Masivul lezer-Papusa. Dispus intre vaile Riul Doamnei si Dimbovita, masivul este format dintr-o culme principala cu inaltimi ce trec frecvent de 2200 m (vf. lezeru Mare, 2463 m; vf. Rosu, 2473 m; vf. Batrina, 2341 m; vf. Papusa, 2391 m; vf. Catunul, 2389 m etc. ), din care coboara spre sud-est si sud culmi prelungi ce scad in altitudini spre depresiunea Campulung.

Predominanta si caracteristica pentru acesti munti este seria petrografica de lezer-Papusa alcatuita din sisturi cristaline.

Etajele alpin-subalpin in care se intinde rezervatia din masivul Iezer se caracterizeaza prin temperaturi medii anu ale de - 2 - +2 C, iar in luna iulie de 6 - 10 C. Precipitatiile se ridica pina la 1400 mm anual, din care in jur de 200 mm cad in luna iulie si cea 100 mm in luna ianuarie.

Prezenta reliefului criogen si nival, cu microdepresiuni de tasare, culoare de avalanse, potcoave nivale, virfuri pira midale cu microrelief de dezagregare (vf. lezeru Mare), cir curi si vai glaciare, cimpuri de grohotisuri, torenti de pietre, praguri glaciare fac din masivul Iezer un punct de atractie pentru oricare dintre iubitorii uaturii. Acestor frumuseti daltuite in stinca muntelui de-a lungul mileniilor li se adauga citeva raritati floristice si faunistice care ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezervatia Palcul De Jneapan De Pe Muntele Bratocea Rezervatia Din Muntii Lezer Papusa
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
933 cuvinte
Nr caractere:
4 205 caractere
Marime:
6.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!