Resursele oceanului planetar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Terra este supranumita si planeta albastra, datorita predominarii suprafetei ocupate de apele marine. Disproportia dintre apa si uscat este coplesitoare: din suprafata totala a Pamantului, evaluata la 510, 10 mil. km2, apa Oceanului Planetar ocupa 361, 07 mil. km2, adica 70, 8%, iar uscatul numai 149, 03 mil. km2, deci 29, 2%. Pe aceste intinderi albastre, continentele par a fi uriase insule risipite intre cei doi poli.

In emisfera sudica apele ocupa un spatiu mult mai mare (83%) decat uscatul (17%), fiind adesea considerata emisfera oceanica; tot aici se afla situat si polul oceanic.

Apele Oceanului Planetar insumeaza 1362 mil. km3, deci aproximativ 97, 3% din volumul total al hidrosferei, de 1454 mil. km3, cu o adancime medie a apelor oceanice de 3800m si maxima de 11033 m. Oceanul Planetar este alcatuit din patru bazine oceanice: Pacific, Atlantic, Indian si Oceanul Inghetat de Nord (Arctic). Prezenta uscatului si oceanului, doua componente al suprafetei globului terestru, determina individualizarea a doua tipuri climatice pricipale: continental si oceanic.

Circulatia generala a atmosferei realizeaza un schimb permanent de mase de aer, o influenta reciproca intre atmosfera uscatului si oceanului, cu mentiunea ca influenta oceanului asupra climei globului este mai importanta, comparativ cu cea a uscatului. Curentii oceanici determina aparitia unor anomalii in distributia temperaturii aerului: valori ridicate la latitudini inalte si valori scazute la latitudini joase.

Diferentele intre suprafetele oceanului si, respectiv, a uscatului din cele doua emisfere se rasfrang si asupra climei. Uscatul mai intins din emisfera nordica determina un contrast puternic, cu schimburi de caldura si umiditate mai intense, clima continentala contrastand cu cea oceanica.

In emisfera sudica, uscatul, mai restrans ca suprafata, reduce contrastul termic, iar amplitudinile termice anuale si diurne de pe continenete sunt mai reduse decat in emisfera nordica. Predominarea suprafetei oceanice face ca viteza medie a vantului sa fie mai mare in emisfera sudica.

Prin influentele directe pe care la manifesta, oceanul este unul dintre principalii factori climatici si, tot el, sursa esentiala a vaporilor de apa, care determina cantitatea de precipitatii.

Desalinizarea apei oceanice Volumul de apa al Terrei a rams de milioane de ani acelasi. Acest echilibru fragil se afla in pericol datorita multiplelor activitati desfasurate de om si ale caror consecinte se manifesta printr-o crestere, de la an la an, a consumului de apa in toate tarile. Evident ca, privit cantitativ, acest consum are valori diferentiate, care se inscriu in general intre 30l/zi pe locuitor in tarile slab dezvoltate si 2000l/zi in tarile industrializate. De remarcat faptul ca se consuma numai apa dulce, al carei volum este de 37, 8 mil. km3, din care utilizabila direct este numai apa raurilor (0, 01%) si a lacurilor (0, 35%), restul aflandu-se in ghetari (77, 2%), ape subterane (22, 4%) si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele oceanului planetar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 878 cuvinte
Nr caractere:
11 129 caractere
Marime:
14.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
oceane, resurse
Predat:
la liceu
Sus!