Resursele Energetice ale Terrei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Utilizarea energiei
2. Resursele energetice
2.1. Combustibilii fosili
(Carbunii, Titei: petrol si gaz natural, Petrolul greu si asfalt)
2.2. Sisturi bituminoase
2.3. Cat de mult combustibil fosil exista?
3. Alte surse de energie
Energia biomasei
Puterea hidroelectrica
Energia nucleara
Energia nucleara
Energia geotermala
4. Viitorul

Extras din referat:

RESURSE ENERGETICE

Cand vorbim despre civilizatia moderna din prezent ca apartinand “epocii industriale”, ne referim la perioada cresterii enorme a utilizarii combustibililor si metalelor. Un alt termen ar fi “varsta folosirii intensive a energiei in industrie”. Oamenii din epoca de piatra au avut si ei o industrie: au taiat si utilizat substantele minerale (de cele mai multe ori bucati din acestea), pentru a face din ele unelte si arme. Totusi aceasta a fost o industrie cu contributie mica de energie, deoarece aceasta era inlocuita de muschii umani. Pe de alta parte acestia fiind limitati de faptul ca nu aveau multe tipuride materiale cu care sa lucreze, nu trebuie sa ii subestimam. Erau la fel de inteligenti pe cat suntem noi, lipsindu-le doar cunostintele noastre care vin din experienta acumulata.

Aceasta lipsa de cunostinte a fost invinsa treptat de oamenii din epoca de piatra si de catre descendentii acestora. Iata cateva dintre realizarile acestora, descoperite si datate de catre arheologi:

- 4000 B.C. Chaldeenii care au locuit in partea superioara a Golfului Persic intr-o provincie a Babiloniei, au devenit buni mestesugari in prelucrarea aurului, argintului, cuprului, plumbului, cositorului si fierului.

- 3000 B.C. Oamenii din estul Mediteranei fabricau sticla, oale zmaltuite si portelan.

- 2500 B.C. Babilonienii au inceput sa foloseasca petrol in loc de lemn.

- 1100 B.C. Chinezii au inceput sa exploateze in mina carbune si sa foreze cateva sute de picioare adancime pentru gaze naturale.

Aceste realizari erau arte invatate din experienta si implicau inlocuirea pietrelor cu metalele, sticla si alte substante. Totusi realizarea unuor unelte de cupru implica mai multa energie decat la fabricarea uneltelor din piatra. Pentru manufacturarea obiectelor din sticla erau necesare mai multe lucruri, ceea ce implica o cunoastere mai profuda a realitatii materiale. Deci cu fiecare avansare, era nevoie de mai multa energie si deci de mai mult combustibil.

Cea mai mare parte a energiei folosita pentru prelucrarea fierului, cuprului, zincului si altor materiale, provenea din combustibil lemnos, muschii barbatilor si animalelor. Dar pe masura ce trece timpul, au fost folositi alti combustibili, ca de exemplu carbunii, uleiul si gazul natural. Combustibilii noi erau mult mai eficienti decat cei vechi. Prin utilizarea lor, fiecare barbat putea produce mai multe ustensile decat prin utilizarea lemnului combustibil sau a muschilor. Deci noii combustibili s-au raspandit rapid si au marit cantitatea de metal produs.

1. Utilizarea energiei

Metalele utilizate la constructia de utilaje si energia necesara punerii in miscare a acestora sunt extrase din Pamant. Surse de metale si energie sunt gasite in diferite tpuri de roci – din pacate nu roci obisnuite si s-au fost formatin timpul desfasurarii proceselor geologice. Datorita faptului ca noi utilizam metalele si energia, procesele geologice joaca un rol insemnat in viata fiecaruia dintre noi.

Metalele si energia sunt complementare. Utilajele fabricate din metale au nevoie de combustibil ca sa le furnizeze energia de care au nevoie pentru a functiona. Cu cat sunt construite mai multe utilaje (pentru a dezvolta sistemul de transport, pentru a construi case si pentru a cultiva pamanul si a produce hrana) cu atat utilizarea energiei creste.

Este nepotrivit sa consideram puterea muschilor inadecvata fata de nevoile actuale de energie. O persoana sanatoasa care munceste din greu 8 ore pe zi poate produce doar atata energie musculara cat pentru a tine aprins un bec de 100W. Cand luam aceasta energie de la sursa electrica locala, platim cam 10 centi. Privindu-ne strict ca niste masini, nu valoram foarte mult. Prin comparatie, cantitatea de energie suplimentara utilizata la 8 ore de munca in America de Nord poate aprinde 300 de astfel de becuri pentru fiecare persoana care locuieste acolo. Ganditi-va la toata aceasta energie suplimentara, daca ati fi unul din acesti tacuti „sclavi ai energiei” muncint 8 ore pe zi, penru a ne tine pe noi bine hraniti si bucurandu-ne de un standard de viata ridicat. „Sclavii energiei” sunt cei care tin industria productiva, dau putere automobilelor noastre si ne incalzesc casele. Fiecare persoana de pe Terra consuma energie suplimentara, ceea ce inseamna ca fiecare are cativa „sclavi ai energiei” care lucreaza pentru ei. In India utilizarea energiei suplimentare este acum echivalenta cu 15 „sclavi ai energiei” pentru fiecare barbat, femeie si copil. In America de Sud este de 30, in Japonia 100, in U.S.S.R. 120 si in Uniunea Europeana de aproape 200.

Pentru a vedea unde este folosita toata aceasta energie trebuie sa privim societatea ca o unitate si sa insumam toata energia care este folosita pentru a produce si transporta hrana, haine, a taia cherestea pentru case noi, a lumina strazile, a incalzi si lumina birourile din cladiri si a face un numar vast de alte lucruri. Utilizarile pot fi grupate in trei categorii: transport, casnic, industrie (intelegand toate procesele de manufacturare si prelucrare a materialelor si obtinerea alimentelor) si comercial. Utilizarea energiei in USA este redata in figura 21.1.

Cata energie folosesc oamenii- Totalul este enorm. In 1985 energia suplimentara data de combustibilii majori: carbunii, petrolul, gazul natural si centralele nucleare era de 6.2 X 1019cal. Nimeni nu a calculat cate lemne si gunoil animal sunt arse in fiecare zi, in cuptoarele din Africa si Asia, dar cantitatea a fost estimata la o valoare foarte mare, astfel incat daca aceasta energie produsa este adaugata, consumul total de energie al lumii creste la 7.2 X 1019 cal/an. Acesta este echivalentul a 2 tone de carbune arse sau 10 barili de petrol pentru fiecare barbat, femeie si copil, in fiecare an.

2. Resursele energetice

Sursele principale de energie consumata sunt putine: combustibilii fosili (carbune, petrol, gaz natural), putere hidroelectrica, energie nucleara, lemn, vant si o foarte mica cantitate produsa de muschi. Acum un secol, lemnul era un combustibil important in industrie, acum fiind folosit doar pentru incalzirea apartamentelor, indeosabi in mediul rural.

Lemnul si vantul furnizeaza doar 0.2 % din energia consumata in SUA astazi.

Pentru Europa spectrul surselor de energie utilizate este altul: in acest caz carbunii furnizeaza aproape jumatate din energia consumata iar industria foloseste mai mult de 40 % din aceasta. Pentru planeta ca o unitate, unde exista sute de milioane de agricultori imaginea este diferita; lemnul este inca o sursa substantiala de energie iar combustibili fosili, petrol si gazele naturale conteaza mai putin fata de tarile dezvoltate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele Energetice ale Terrei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
9 606 cuvinte
Nr caractere:
52 472 caractere
Marime:
21.81MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Prof. Dr. Gheorghe C. Popescu
Sus!