Resursele Acvatice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ministerul Ecologiei, Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului prezinta materialul informativ pentru ora ecologica Resursele acvatice: starea actuala, rezerve si consum Apa reprezinta o resursa limitata, dar extrem de importanta pentru orice dezvoltare, fie ea economica, sociala, culturala etc. Este, in acelasi timp, o resursa regenerabila, fiind supusa unui proces de reimprospatare, ca urmare a unui ciclu natural.

Sa nu uitam, insa, ca apa este o resursa limitata cantitativ, lucru extrem de important in zonele sarace in apa.

De aceea, ea poate fi si este considerata ca o resursa strategica al carei management este transferat organelor de sigurannta ale tarii.

Apa este esentiala pentru viata de pe planeta. Atit existenta noastra, cit si activitatile noastre economice sint total dependente de aceasta resursa inegalabila. Si, totusi, la nivel global apa este adeseori o resursa limitata.

Fapte cheie despre situatia apei la nivel global Mai putin de 1% din resursele acvatice ale planetei sint disponibile pentru consumul uman.

Mai mult de 1, 2 miliarde de oameni nu au acces la o sursa de apa potabila sigura.

Comparand cu situatia din unele parti ale globului, statutul resurselor de apa din Europa este relativ favorabil: continentul nu se confrunta cu o scadere generala/totala a apei si, problemele extreme, ca secetele si inundatiile, sint mai putin frecvente. Totusi, dupa o examinare mai indeaproape rezulta ca apa Europei are o calitate deloc satisfacatoare.

Fapte cheie despre situatia apei la nivelul Europei 20% din toata cantitatea apei la nivelul Uniunii Europene este serios amenintata de poluare.

Sursele de ape subterane acopera doar 65% din totalul apei potabile necesare Europei.

60% din orasele europene supraexploateaza resursele de apa subterana.

50% din zonele umede sunt pe cale de disparitie datorita supraexploatarii apelor subterane Suprafetele irigate au crescut comparativ cu anul 1985 cu 20% in sudul Europei.

Calitatea apei potabile este una dintre problemele prioritare ale omenirii si acest fapt a determinat Adunarea Generala a Natiunilor Unite prin rezolutia 55/196 sa proclame anul 2003 Anul International al Apei Dulci (International Year of Freshwater), lansarea oficiala a caruia a avut loc la 12 decembrie 2002 la New York la sediul Natiunilor Unite. Deficitul de apa dulce, prezis de specialisti pentru secolul viitor, va avea consecinte dezastruoase in unele regiuni ale lumii, amenintand industria alimentara, sanatatea populatiei si, nu in ultima instanta, securitatea nationala. Degradarea apelor de suprafata si a celor subterane intens poluate, reducerea volumului necesar pentru aprovizionare cu apa potabila sunt cauze de alarmare pentru majoritatea populatiei de pe glob. In septembrie 2002, la Summit-ul Mondial privind Dezvoltarea Durabila de la Johannesburg a fost lansata Initiativa globala in domeniul apelor: Apa - pentru viata, sanatate, bunastare, dezvoltare economica si siguranta si Initiativa Acvatica ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele Acvatice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 954 cuvinte
Nr caractere:
15 764 caractere
Marime:
22.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ape, resurse
Predat:
la liceu
Sus!