Resurse naturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scoarta terestra este alcatuita din pietre, unele vechi de 3. 9 miliarde de ani, altele de sute sau zeci de milioane de ani, ori mai noi. Multe dintre ele sunt iesite din adancurile pamantului sub forma de lave si apoi incremenite. Unele au fost - in parte - dezagregate si transportate in special de ape si apoi depuse, sub forma de sedimente, in adancurile marilor si oceanelor, de unde, dupa consolidare, au fost supuse unor forte tectonice si apoi au fost aduse la suprafata pamantului sub forma de argile, gresii si conglomerate, asa cum se pot observa astazi in muntii Bucegi, Ceahlau, etc.

Ce poate fi mai banal, mai nebagat in seama, decat piatra si cu toate acestea intreaga noastra viata se desfasoara pe o temelie solida de piatra. Cu ea ne construim locuintele si nu de azi, ci de cateva milioane de ani din zorii aparitiei omului pe pamant. Piatra a fost cea mai valoroasa materie prima a oamenilor primitivi. Arheologii considera ca societatea comunei primitive incepe cu epoca pietrei, in urma cu 600. 000 de ani. In epoca paleolitica oamenii primitivi isi confectionau numeroase unelte din jasp, cremene, obsidian, cuartit incalzindu-le in foc si apoi aruncandu-le in apa rece. Aceste pietre crapau, dand nastere la aschii subtiri, cu marginile ascutite, adevarate cutite, razuitoare, pe care le utilizau la jupuirea vanatului, curatirea pieilor, precum si la confectionarea varfurilor de sageti si de sulite. Din roci vulcanice ca andezitele, dacitele sau bazaltele, prin metoda percutiei isi confectionau ciocane, topoare, vase. Aceasta poate fi considerata prima industrie din lume.

Piatra a fost deci unealta, arma de aparare si de atac, precum si martora a intregii activitati omenesti, in tot lungul istoriei sale scrise si nescrise. Piatra zdobita si macinata de catre agentii externi a devenit sol, baza a vietii. Existenta pietrei a fost dovedita si pe Luna, de unde s-au recoltat si adus pe Terra 382 kg de roci lunare, asemanatoare bazaltului de la Detunata. Acestea sunt cele mai scumpe pietre cunoscute astazi. Ele au costat 24 miliarde de dolari.

In imaginile transmise de catre sondele Voyager I si II s-au putut vedea stanci si cratere vulcanice de pe Venus, iar pe Jupiter s-au identificat chiar vulcani in eruptie. Meteoritii pietrosi ce sosesc pe Terra in cantitati de peste 10000 tone anual dovedesc cu prisosinta ca si pe alte corpuri ceresti exista materie sub forma de piatra. Incetul cu incetul rolul pietrei a fost luat de catre metale si astfel, in desfasurarea istorie se instaleaza epoca bronzului, epoca fierului, etc.

Intradevar, astazi minereurile metalifere si cele nemetalifere, impreuna cu resursele energetice, stau la baza tuturor industriilor din intraga lume.

S-a constat ca in decursul istoriei sale omenirea a utilizat in jur de 2 miliarde tone de fier, 80 milioane cupru, plumb si zinc, 20. 000 tone de aur si 200. 000 tone de argint.

Dar abia in ultimii ani omenirea a inceput sa inteleaga importanta folosirii cat mai chibzuite a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resurse naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 071 cuvinte
Nr caractere:
23 575 caractere
Marime:
18.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
resurse, mediu
Predat:
la liceu
Sus!