Republica Georgia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Geografie: G. este asezata in SV Asiei, in Muntii Caucaz. Limite: Rusia (N si NE), Azerbaidjan (E), Armenia, Turcia (S), M. Neagra (V). G. fizica: O tara muntoasa, strabatuta de sirul muntilor Caucaz, de la NV la SE. In N; Caucazul Mare, cu zapezi vesnice, peste 5000 m (vf. Kazbek/Mkinvari, 5033 m) si Shara (5058 m); Caucazul Mic este format din platouri dominate de conuri vulcanice (3000 m). 88% din terit. G. este muntos si colinar. Intre munti, depresiuni bine popu late. Depresiunea Colhidei, in centru, este mai joasa in V si cu aspect colinar in E: Apele au un bogat potential ener getic; izvorasc din Caucaz si sunt scurte: Kura/Mtkvari in E, se varsa in M. Caspica; Rioni se varsa in M. Neagra, la Poti. Clima: este subtropicala in reg. joase pe litoral si in valea raului Rioni; temperata in rest. In E, in campia raului Kura, clima temperat-continentala. Temperaturile pot cobori iarna pana la -30 C. In Caucazul Mare precipitatii bogate 1200-1300 mm/an, pe litoralul M. Negre, 3000 mm/an. In E, intre 300-700 mm/an. Flora si fauna: Peste 41% din terit. tarii este ocupat de paduri de foioase in cea mai mare parte. In rest, vegetatie de stepa sau subtropicala. Fauna bogata: lupi, sacali, vulpi, ursi bruni, rasi, iepuri, fazani. Flora si fauna ocro tita in cateva parcuri nationale.

Populatia: este formata din georgieni (70%), armeni, rusi, azeri, osetini, abhazi, kurzi. Concentrarea pop. pe valea raului Kura (E), in zonele colinare si pe litoral (150 loc. / km2). In zonele muntoase, sub 20 loc. / km2. Rata na talitatii: 15, 2?; a mortalitatii: 9?. Pop. urbana: 58%. Resurse si economie: G. are rezerve importante de man gan, carbuni, petrol; minereu de fier. Industria metalurgica (feroasa si neferoasa), constr. de masini, ind. chimica (in grasaminte, mase plastice), textila (matasuri). Importanta ind. vinului, coniacului si a ceaiului. Culturi de ceai, citrice, eucalipt, vita de vie, plante aromatice. Sericicultura, cresterea animalelor: bovine in V si ovine in E. Turism. Transporturi si comunicatii: cai ferate, vehicule. Aeroport la Tbilisi. Trafic pentru Transcaucazia prin porturile Poti si Batumi.

Istoria: Terit. G. a fost colonizat de greci si de romani (Colhida), do minata de sasanizi (reg. Iberia), cucerita de arabi (650), cunoaste in sec. XI-XIII o inflorire care atinge apogeul sub regina Tamara (1184-1213). Mongolii navalesc in sec. XIII. Din sec. XVI-XVIII G. pierde din teritorii, care trec la Iran sau la Imp. Otoman. In1783 se pune sub protectia Rusiei, iar in 1801 este anexata de aceasta. In 1918 se proclama republica independenta. In 1921, Georgia cu rep. autonome Adjaria si Abhazia cu reg. autonoma Osetia de Sud formeaza Federatia Transcaucaziana a URSS, la care vor adera si altele. In 1936, G. devine rep. federala. In 1989 trupele rusesti reprima sangeros miscarea populara din Tbilisi. In 1990, primele alegeri libere; in 1991 Sovietul Suprem al G. proclama unila teral independenta tarii. Instaurarea regimului autoritar ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Republica Georgia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
681 cuvinte
Nr caractere:
3 509 caractere
Marime:
10.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
georgia, republica
Predat:
la liceu
Sus!