Comunitatea si limba germana au aparut cu mii de ani in urma, insa ca stat Germania a aparut abia in 1871, cand, sub conducerea cancelarului Otto von Bismarck s-a format Imperiul German, inglobind partea de nord a Germaniei actuale - Confederatia Germana de Nord (dominata de Prusia), apoi Bavaria (in germana: Bayern) precum si diferite alte regiuni, excluzand insa partile vorbitoare de germana din Austria. Acesta a fost deja cel de al doilea Reich german, tradus de obicei ca "imperiu". Primul Reich -- cunoscut pentru mult timp drept Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana -- provenea din divizarea Imperiului Carolingian in 843, existand sub diverse forme pana in anul 1806. Cel de-al Treilea Reich (si ultimul) a fost cel al nazistilor; el a durat doar 12 ani, din 1933 pana in 1945.
Situata in inima Europei, Republica Federala Germania, cu o suprafata de aproximativ 357000 km2 (de 1,5 ori mai mare decat Romania) are noua vecini: Danemarca in nord, Olanda, Belgia, Luxemburg si Franta in vest, Elvetia si Austria in sud si Republica Ceha si Polonia in est. Aflandu-se in centru, RFG este mai mult decat o punte de legatura esentiala intre Europa de vest si cea de est, dar si o punte importanta intre peninsula Scandinavia si tarile mediteraneene. Germania se intinde mai mult de-a lungul meridianelor (876 km) decat de-a lungul paralelelor (640 km). Lungimea totala a granitelor, atat naturale cat si artificiale, atinge 3758 km. Ca populatie, este pe locul 2 in Europa, dupa Rusia. Desi are o populatie mai mare decat cea Frantei (81 milioane loc.), are o suprafata mult mai mica.
Istoria unei tari zbuciumata de razboaie
Se crede ca istoria Germaniei de azi a inceput in anul 9 dupa Hristos, cand Arminius, un print al unui trib germanic numit Cherusci, a reusit sa infranga 3 legiuni romane. Inainte de acesta nu se mai stie nimic si, ca urmare, e considerat primul erou german. Dupa aceasta, crearea natiunii germane a durat sute de ani. Cuvantul "deutsch" (german/a) a fost folosit pentru prima oara, probabil, in secolul al 8-lea si initial definea limba vorbita in estul regatului francez. Cu timpul, vorbitorii acetstei limbi si-au atribuit o suprafata in care s-au stabilit toate triburile care vorbeau
1. Horia C. Matei, Silviu Negut, Ion Nicolae , Statele Lumii de la A la Z , Editura Stiintifica si Enciclopedica;
2. Nicolae Steflea, Nicolae Gheorghiu, Victor Dumitrescu, Statele Lumii, Editura didactica si pedagogica;
3. Gilles Ferreol, Dictionarul Uniunii Europene, Edit. Polirom, Iasi, 2001;
4. Luciana Alexandra Ghica (Coord.), Enciclopedia Uniunii Europene, Edit. Meronia, Bucuresti, 2007
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.