Reprezentarea reliefului prin metodă curbelor de nivel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Harta topografică este reprezentarea grafică convenţională în plan a suprafeţelor mai mari de teren la scări mai mici în care sunt redate detaliile caracteristice ale acestora ţinând cont de curbura Pământului.

Hărţile topografice cuprind suprafeţe mari şi sunt folosite în lucrări de sistematizare a regiunilor carstice precum şi pentru orientarea în teren.

Scopul lucrarii

Relieful cuprinde totalitatea neregularităţilor, convexe şi concave aleterenului, iar reprezentarea lui cît mai corectă şi expresivă este foarte importantă. Pentru aceasta se folosesc următoarele metode : curbe de nivel, planul cotat, planuri în relief, umbre cu tente.

Astfel au fost intocmite hărţi topografice generale executate la scările 1:50000, 1:75000, 1:100000, 1:200000. O hartă topografică din această categorie reprezintă zone naturale sau unităţi administrative, spre exemplu bazinele topografice.

Hărţile topografice speciale, denumite şi planuri directoare, sunt întocmite la scările 1:20000, 1:25000. În acest tip de hărţi relieful e reprezentat mai detaliat, pe lângă curbele de nivel normale cu echidistanţa de 20m fiind trasate curbe de nivel principale cu echidistanţa de 100m şi curbe de nivel auxiliare redate prin linii întrerupte cu echidistanţa de 5m.

Definitie

Curbele de nivel (izohipse) sunt linii care unesc puncte aflate la inaltimi egale, pornind de la nivelul marii. Ele rezulta din proiectarea pe plan a tuturor punctelor rezultate din intersectia suprafetei terestre cu planurile orizontale, paralele si echidistante.

Rezultate si discutii

Folosind aceste curbe de nivel putem sa ne facem o idee despre relieful pe care il vom intalni in traseul nostru: dealuri, abrupturi, varfuri muntoase, chei etc. Cu cat sunt mai apropiate liniile cu atat relieful va fii mai abrupt; daca ele se ating sau chiar se suprapun, in acel loc este un abrupt stancos. Cu cat curbele de nivel sunt la distante mari dar si cat de cat egale, atunci relieful este mai domol.

Echidistanta este distanta care separa planurile imaginare de sectionare a reliefului si poate fi:

- naturala (valoarea, exprimata in metri, care desparte planurile de sectionare a formelor de relief).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reprezentarea Reliefului prin Metoda Curbelor de Nivel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 108 cuvinte
Nr caractere:
5 786 caractere
Marime:
1.51MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!