Regiunea Khasmir

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Kashmir este o regiune muntoasa in nordul subcontinentului Indian, care este disputata intre India si Pakistan. Teritoriul este impartit intre provincia indiana Jammu si Kashmir (cu o populatie de aproximativ 8.435.000) si partea pakistaneza, Azad Kashmir (Kashmirul liber, cu o populatie de aproximativ 2.542.000). Faimos pentru frumusetile sale naturale, Kashmirul a fost denumit "Elvetia Indiei". Aproape jumatate din populatie locuieste in fertila vale a Kashmirului, in partea indiana. Capitalele sectiunii indiene sunt Srinagar vara si Jammu iarna, iar capitala Kashmirului pakistanez este Muzzafarabad. Aproximativ 70 % dintre locuitori sunt musulmani, care locuiesc in valea Kashmirului si in partile centrale si vestice. Hindusii traiesc mai ales in sud, in jurul orasului Jammu. In est se gaseste regiunea Ladakh, unde majoritatea oamenilor sunt de etnie tibetana si buddhisti.

Din punct de vedere istoric, Kashmir a facut parte dintre regatele indiene. In timpul perioadei asokaniene (273-232 i.C.) a fost introdus buddhismul iar intre secolele 9-12 e.n., zona a fost un centru al culturii hinduse. Conducerea musulmana a inceput in 1341 si a initiat o conversie in masa la Islamism.

Kashmirul vandut pentru 166 $

In 1819 Sikh Ranjit Singh a cucerit Kashmirul, dar imperiul lui dezorganizat a cazut in mana englezilor in 1846 cand au preluat controlul la Punjab. Kashmirul a fost vandut celui ce se auto-intitula Maharajah (rege indian) Ghulab Singh din Jammu pentru 7.5 milioane de rupii (aprox 166 $) conform Tratatului de la Amritsar. A urmat o succesiune de Maharajahi, marcata de cateva rascoale ale populatiei din Kashmir, din care un procent mare erau acum musulmani. In 1889 Maharajah Pratap Singh a pierdut autoritatea administrativa a Kashmirului datorita proastei organizari a regiunilor de frontiera. Britanicii au restaurat puterea totala pentru conducerea lui Dogra abia in 1921.

Intre timp in India, miscarea de eliberare a castigat in forta sub conducerea lui Mohandas Karamchand Gandhi. (Indienii l-au numit "Mahatma" ceea ce inseamna "Suflet mare".) Chemarea la libertate a avut ecou in cateva state princiare, si in mod special Kashmir. Dupa o rascoala de masa impotriva lui Hari Singh in 1931, seicul Mohammad Abdullah a format primul partid politic in Kashmir, Conferinta Tuturor Musulmanilor din Jammu & Kashmir in 1932. In 1934 Maharajahul a acceptat si a permis o democratie limitata in forma unei Adunari Legislative. Marele preot musulman din Valea Kashmirului, Mirwaiz Maulvi Yusuf Shah, s-a raliat Conferintei, dar cand a devenit evident ca primeste o stipenda lunara de la Maharajah, Seicul Abdullah l-a indepartat din Conferinta Musulmana la o manastire straveche si a format Conferinta Nationala in 1939, formata din hindusi, musulmani si siiti.

Independenta pentru 72 de zile

In 1947, Muhatmah Ghandi a condus continentul indian spre independenta fata de britanici intr-o remarcabila desfasurare de perseverenta. Dar in final costul a fost imens. In timp ce Gandhi conducea o mare miscare hindusa, Mohammed Ali Jinnah forma una musulmana. Jinnah sustinea divizarea Indiei in doua state separate, musulman si hindus. Cand britanicii au plecat, Liga Musulmana a format statul separat Pakistan (din provincia de vest a Indiei, Pakistan) si Bangladesh. Violenta a erupt cand musulmanii si minoritatea hindusa au fost masati in diverse zone, si in numai cateva saptamani o jumatate de milion de oameni au murit. Batranul Gandhi a promis solemn sa lupte pana cand va opri violentele, ceea ce a si facut pana cand sanatatea i-a fost serios afectata. In acelasi timp, britanicii s-au intors pentru a ajuta la restabilirea ordinii. Zona a ajuns la stabilitate, cu exceptia Kashmirului.

In perioada de impartire a Indiei in 1947, Jammu & Kashmir a fost unul din cele 560 State Princiare, ce nu era parte a teritoriilor sub conducerea britanica, ci doar datora suzeranitatea Coroanei Britanice. Conducatorilor acestor state le-a fost permis sa aleaga

Bibliografie:

http://www.abytheliberal.com/military/india-pakistan-military-strength

http://en.wikipedia.org/wiki/Kashmir

http://www.roportal.ro/articole/93.htm

http://www.europarl.europa.eu/oeil/FindByProcnum.do?lang=fr&procnum=INI/2005/2242

http://www.didyouknow.org/romania/story/disputes_ro.html

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regiunea Khasmir.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 217 cuvinte
Nr caractere:
11 175 caractere
Marime:
143.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
regiune, geografie, clima
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!