Regiunea east south central central sud vestică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Avind o fatada maritima extrem de restrinsa, la Golful Mexic, regiunea cu prinde versantul sudic al Muntilor Ap palachi, Podisul Cumberland si o por tiune din Cimpia Mississippi. Vaile adinci ale riurilor Alabama si Tennessee canstituie atit culoare de circulatie, cit si surse de energie electrica.

In teritoriul regiunii sint situate za camintele de minereu de fier si carbuni din sudul Muntilor Appalachi (statul Alabama). Prin amenajarea complexa a riului Tennessee, productia de energie electrica asigura intregul consum local, o alta parte fiind trimisa si spre alte regiuni. In preajma hidrocentralelor au fost amplasate uzine chimice, de metale neferoase sau atomice, fapt care a deter minat conturarea unei regiuni industriale, cu centre importante, la nivel national, ca Knoxville, Chattanooga, Nashville etc.

Industria regiunii este specializata in metalurgia feroasa, neferoasa, constructii de masini (utilaj minier si textil, masini agricole, electrotehnica), chimica, a bum bacului, prelucrarea lemnului, alimentara.

Agricultura este caracterizata prin marile plantatii de bumbac (Alabama, Missis sippi), de tutun, soia, plante furajere (Tennessee, Kentucky). Cresterea ani malelor este bine reprezentata, mai cu seama in partea nordica a regiunii (cor nute mari pentru lapte). Louisville (888 000 locuitori cu subur biile) este un important nod de comu nicatii situat pe Ohio, in nordul statului Kentucky, fondat in anul 1790 si numit astfel in cinstea regelui Ludovic al XVI lea. Prin dezvoltarea sa industriala (trac toare, automobile, electrotehnica, chi mica, prelucrarea lemnului, textila, ali mentara) si procentul ridicat al populatiei active ocupate in comert si finante, orasul se deosebeste mult de celelalte centre ale regiunii, apropiindu-se de specificul economic si urban al oraselor din nordul tarii.

Memphis (848 000 locuitori cu subur biile) este unul dintre marile centre co merciale situate pe fluviul Mississippi. Dezvoltat ca port pentru expedierea bum bacului si a lemnului, orasul si-a creat, trep tat, o industrie bine reprezentata (textila, egrenarea bumbacului, masini pentru tex tile, mijloace de transport, mobila, hirtie, alimentara). Activitatea portuara (6, 5 mi lioane tone anual) si convergenta cailor ferate si a soselelor, au usurat dezvol tarea comertului, Memphis fiind cea mai mare piata a bumbacului din S. U. A. si o importanta piata a lemnului, pieilor si a altor produse agricole. Prin aero portul orasului trec anual 4, 6 milioane pasageri Birmingham (779 000 locuitori) este cel mai mare centru al industriei metalurgiei feroase din sudul tarii.

Punerea in va loare a resurselor locale de carbuni si de minereu de fier a dus la aparitia acestui oras spre sfirsitul secolului al XIX-lea: Alaturi de uzinele siderurgice, astazi func tioneaza aici importante uzine produ catoare de utilaj minier, masini-unelte, utilaje pentru industria alimentara etc.

Functia industriala a generat si o impor tanta activitate de transport (mare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regiunea East South Central Central Sud Vestica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 316 cuvinte
Nr caractere:
7 033 caractere
Marime:
32.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!