Producția de opiu în Afganistan - aspect neplăcut al economiei zonale din Orientul Mijlociu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Afganistan este, din martie 2008, cea mai mare ţara producatoare de opiu din lume, înainte de Birmania (Myanmar) şi "Triunghiul de Aur". Afganistan este principalul producător de opiu din"Golden Crescent". Producţia opiului în Afganistan a fost în creştere de la căderea talibanilor în 2001. Bazat pe date ale UNODC, a existat mai mult opiu din cultivarea macului în fiecare din ultimele patru sezoane de creştere (2004-2007) decât în orice an din perioada existenţei talibanilor.

De asemenea, mai mult teren este folosit acum pentru opiu în Afganistan, decât pentru cultivarea de coca în America Latină. În 2007, 93% din opiul de pe piaţa mondială are originea în Afganistan. Aceasta se ridică la o valoare la export de aproximativ 64 miliarde dolari, un sfert fiind câştigat de către agricultori opiului şi restul de oficialii districtului, insurgenţii, lideri militari şi a traficanţilor de droguri. În plus faţă de opiacee, Afganistanul este, de asemenea, cel mai mare producător de haşiş din lume.

Guvernul afgan a început să piardă controlul provinciilor în timpul invaziei sovietice din 1979-1980, drept rezultat producţia de opiu a înflorit si ,mai mult,comandanţii regionali au cautat moduri de a produce bani pentru cumpărarea de arme.

Oficialii americani au refuzat să investigheze acuzaţiile de productie a heroinei, deoarece Statelor Unite a subordonat narcoticele războiului împotriva influenţei sovietice acolo.Oficial din guvernul SUA declarase in 1996:"Misiunea noastra principala a fost de a face cat mai multe daune posibil trupelor sovietice . Noi nu am avut cu adevărat resurse sau timp pentru a face o anchetă a comerţului cu droguri ."

Contrabanda cu heroină a fost susţinuta de guvernul SUA,vânzând marfa in Europa,astfel facând rost de fonduri pentru lupta impotriva sovieticilor.

Statele Unite a sprijinit producţia de opiu în Afganistan.În prezent, marea producţie de opiu şi heroină în perioada post-taliban din Afganistan, există o epidemie în curs de desfăşurare ce determina o dependenta de heroină în Rusia, unde se revendică moartea a 30 de mii de vieti in fiecare an, mai ales în rândul tinerilor. Au existat două milioane şi jumătate dependenţii de heroină în Rusia până în 2009

Cultivarea macului dupa perioada 1989 se datorează necesitaţii fondurilor pentru intretinerea diferitelor bande armate aparute pentru revendicarea puterii.

In timpul conducerii talibane, Afganistanul a realizat o cultură de opiu de 4.500 de tone în 1999. Ca urmare a unei interdicţii, cultivarea macului pentru opiu a fost redusă cu 91% de la o estimare a anului precedent, la 82172 de hectare. Interdicţia a fost atat de eficient că provincia Helmand, care au reprezentat mai mult de jumătate din această zonă, nu a înregistrat nici o cultivare de mac in 2001.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Productia de Opiu in Afganistan - Aspect Neplacut al Economiei Zonale din Orientul Mijlociu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 202 cuvinte
Nr caractere:
6 162 caractere
Marime:
8.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!