Procesul de îmbătrânire demografică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Imbatranirea populatiei este o problema sociala de intindere mondiala intrucat afecteaza un numar mare de persoane, interesand nu numai populatia respectiva ci si societatea in general care suporta consecinte importante.

In aceasta lucrare mi-am propus sa analizez acest fenomen sub mai multe aspecte printre care factori care au dus la aparitia fenomenului, efectele imbatranirii demografice asupra populatiei, indicatori folositi pentru cunoasterea si cuantificarea acestui proces demografic la scara mondiala.

Am ales sa impart lucrarea in trei capitole dupa cum urmeaza:

Cap.I : Notiuni generale despre procesul de imbatranire demografica

-Notiuni de baza despre imbatranirea demografica

-Interesul UE pentru imbatranirea demografica – scurt istoric

-Caracteristici si tendinte ale acestui fenomen

Cap.II : Factori ce au dus la aparitia fenomenului demografic de imbatranire

-Factori naturali si economico – sociali

-Miscarea migratorie

-Structura pe grupe de varsta initiala a populatiei

-Indicatori pentru analiza fenomenului de imbatranire

Cap.III : Efectele fenomelului asupra populatiei si masuri de combatere a acestora

-Principalele efecte asupra populatiei

-Demersurile Uniunii Europene pentru a contracara acest proces demografic

Scopul acestei lucrari este sa evidentiez importanta deosebita pe care o are acest fenomen demografic prin consecintele sale asupra populatiei si necesitatea luarii unor masuri pertinente pentru a incetini procesul de imbatranire demografica deoarece urmarile sale ne vor afecta pe toti mai ales prin prisma caracterului economic si social.

Capitolul 1

Notiuni generale despre procesul de imbatranire demografica

Variatia continua in timp a fenomenelor demografice determina modificarea tot continua a structurii pe varste si sexe a unei populatii in sensul cresterii ponderii unor grupe de persoana si reduserii corespunzatoare a ponderii altor grupe fata de total populatie.

Imbatranirea demografica reprezinta un proces care presupune schimbarea structurii pe varste a unei populatii, prin cresterea importanta a proportiei varstnicilor in populatia totala, in detrimentul proportiei tinerilor, ca tendinta ferma si de lunga durata, cu numeroase implicatii in toate sferele activitatii umane.

1.1 Notiuni de baza despre imbatranirea demografica

Imbatranirea demografica nu se confunda cu imbatranirea individuala a fiecarei persoane, numita senescenta, care este un fenomen biologic ireversibil de uzura progresiva a organismului, si nici cu cresterea duratei medii a vietii, a longevitatii.

Fenomenul opus imbatranirii demografice este intinerirea demografica, care inseamna cresterea ponderii populatiei tinere pe seama reducerii proportiilor celorlalte doua grupe mari de varsta sau numai a uneia dintre ele in cadrul unei populatii.

Imbatranirea demografica poate avea loc atat in cadrul populatiei totale, cat si in cazul populatiei cuprinse in fiecare din cele trei grupe mari de varsta: populatia tanara, populatia adulta, populatia varstnica. Astfel se poate vorbi despre o imbatranire demografica a populatiei tinere, ca urmare a unui proces continuu de reducere a natalitatii care determina scaderea tot continua a efectivului generatiilor mai tinere; o imbatranire a populatiei adulte odata cu cresterea ponderii grupei de varsta 45-65 de ani in cadrul acesteia; despre o imbatranire a populatiei de varsta a treia caracterizata prin cresterea ponderii grupei de 80 de ani si peste fata de total populatie varstnica.

Fenomenul de imbatranire demografica poate fi studiat la diferite niveluri de agregare a societatii, incepand de la familie, localitati, unitati teritorial-administrative pana la nivel national, statal, continental si chiar mondial. Amploarea cercetarilor demografice, in special, a cunoscut in ultimele decenii un avant deosebit, ca urmare a intensificarii cercetarilor demografice in multe tari ale lumii si a imbunatatirii bazei informationale in demografie datorate, in mare masura, studiilor si sintezelor statistice tot mai exacte si mai complete, publicate cu regularitate de catre ONU dupa anul 1950. In a doua jumatate a secolului al XX-lea Divizia Populatiei din cadrul Departamentului Afacerilor Economice si Sociale a publicat 17 editii cuprinzand Estimatii demografice globale si prognoze. Aceste publicatii se constituie in cea mai completa si mai apropiata de realitate baza informationala asupra efectivului si structurii populatiei lumii dupa principalele caracteristici demografice pe Total Lume, pentru Lumea dezvoltata si pentru Lumea slab dezvoltata, pe mari regiuni (continente), pe regiuni, tari si teritorii.

Observații:

UNIVERSITATEA “AL. I. CUZA” IAŞI

FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul de Imbatranire Demografica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 502 cuvinte
Nr caractere:
39 939 caractere
Marime:
76.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Danut Jemna
Sus!