Procese și Forme Periglaciare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Trasaturi ale morfologiei periglaciare

Teritorial este dificil a fixa limite precise pt extensiunea proceselor periglaciare. In sensul strict al cuvantului acestea ar trebui sa alcatuiasca o zona la periferia celei polare; in realitate unele fenomene”periglaciare” se produc pe portiuni insulate chiar in interiorul zonei glaciare sau in tinuturi mult mai departate de aceasta( pe munti inalti in zona temperata sau in zona mediteraniana)

In linii mari, sistemul periglaciar se extinde in tinuturi cu ierni bine marcate, deoarece inghetul joaca un rol determinant in procesele periglaciare. Acesta se manifesta

- prin intensitate, gerurile mari patrunzand adanc chiar in rocile putin gelive, pe care le disloca,

- prin repetarea inghetului si dezghetului, cu efecte insemnate ,mai ales asupra rocilor necimentate(argile si nisipuri) chiar daca temperatura nu scade mai mult de zero grade

- prin durata inghetului, care atunci cand se prelungeste are efecte chiar asupra rocilor celor mai tari(bazalte,calcare), care insa prezinta in structura lor fisuri sau planuri de separatie in care patrunde umezeala

Nu insa in toate climatele cu ierni bine marcate, care acopera circa 1/6 din suprafata uscatului, procesele periglaciare se manifesta cu aceeasi intensitate. Ele se dezvolta cel mai bine pe portiunile unde roca vine in contact direct cu atmosfera si pierd din intensitate cand este acoperita cu un invelis vegetal.

In analiza oricarui tip de relief, trebuie sa tinem cont de interdependenta dintre agenti, procese si forme.

Specificul reliefului periglaciar il reprezinta relieful rezidual care se impune clar in peisaj.Rolul principal in desfasurarea proceselor periglaciare il are clima, dar se simte si efectul unor cauze secundare cum ar fi expunere(nordica),litologia(in principal conglomerate) si structura(toate vaile sunt obsecvente).

Procesele periglaciare actioneaza in prezent in special asupra crestelor si culmilor inalte.In pleistocen procesele periglaciare aveau un domeniu mult mai extins de actiune, afectand custurile(crestele) si versantii abrupti,lipsiti de zapada,dar in special partile mai joase ale muntilor,care intrau in plina zona glaciara.procesele periglaciare pleistocene au dat nastere unui microrelief caracteristic:unele marghile si pseudoterase de solifluxiune,grohotisuri,depozite eluviale in diferite stadii de cimentare etc, dar separarea celui pleistocen de cel actual se face cu greu deoarece in perioadele de tranzitie,dintre diferitele faze ale glaciatiei,procesele periglaciare sau deplasat treptat in altitudine,lasand unele urme pe toata suprafata muntelui. Se poate totusi aprecia ca urme ale reliefului pleistocen se gasesc astazi in cea mai mare parte in zona subalpina si forestiera, partial distruse prin eroziune sau acoperite de depozite actuale.

Formele glaciare sunt in primul rand rezultatul actiunii inghet-dezghet, dar legate de aceste procese sunt si cele de nivatie, eolizatie sau cele impuse de gravitatie. Actiunea fluviatila, desi nu este un proces periglaciar isi pune de asemea amprenta asupra reliefului.

Ca procese geomorfologice in relieful periglaciar se intalnesc urmatoarele:

- Dezagregarea

- Pluviodenudarea

- Procese nivale(actiune de modelare a reliefului facuta de ingheturile si dezgheturile succesive in zonele inalte ale muntilor)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procese si Forme Periglaciare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 578 cuvinte
Nr caractere:
8 935 caractere
Marime:
8.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!