Problema apei în lume

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pamantul, ca planeta, prezinta mai multe straturi care , fie, intra in constitutia lui, fie il inconjoara. Toate aceste invelisuri se influenteaza reciproc; apa este prezenta in aer, in pamant si in corpul vietuitoarelor.

Hidrosfera, a carei geneza nu este pe deplin lamurita, are o mare insemnatate atat in proportii (7/10 din suprafata totala a globului), incluzand oceanele si marile , lacurile si fluviile, apele subterane etc., cat si prin faptul ca vietuitoarele s-au dezvoltat prioritar in oceanul planetar ce detine si astazi cea mai mare amploare de pe Terra. Este importanta si datorita faptului ca este un mare generator de oxigen atmosferic ( numai fitoplanctonul oceanic- adica totalitatea organismelor vegetale unicelulare care plutesc in masa apei - emana anual in atmosfera circa 363 milioane de tone de oxigen ); este cel mai mare absorbant si emitator de caldura, precum si principala veriga in circuitul apei in natura, iar prin apele continentale, principala sursa de apa potabila.

Totalitatea apei circulante de pe Pamant (hidrosfera) are o valoare aproximativa de 13600 Gg - Geograme (1Gg = 100000 km cubi). Daca ar fi repartizata, teoretic in mod egal pentru fiecare centimetru patrat de suprafata terestra, ar reveni in medie aproximativ 300 kg de apa /cm patrat, din care:

-apa oceanica si marina 258kg

-apa continentala 41,8kg

-gheata 0, 87kg

-vapori de apa 0,003kg.

Ziua Mondiala a Apei si Ziua Mondiala a Meteorologiei capata astazi o semnificatie deosebita in conditiile in care schimbarile climaterice si problemele aprovizionarii cu apa au ajuns sa ingrijoreze pe fiecare dintre noi.

Apa si asigurarea ei ridica probleme de importanta strategica, de mare complexitate, in timpurile noastre. Aceasta problema retine atentia comunitatii internationale care o califica drept una din cheile dezvoltarii umane durabile.

In zilele noastre penuria de apa la scara planetara s-a accentuat. Cererea de apa a crescut enorm odata cu sporirea exploziva a populatiei, cu dezvoltarea activitatilor economice, cu accelerarea procesului de urbanizare si ridicarea confortului vietii moderne.

Problema apei a capatat dimensiuni globale si un grad inalt de gravitate. 1,5 miliarde de locuitori ai planetei, adica un sfert din total, n-au acces la apa potabila, iar 2,6 miliarde, adica peste doua cincimi, n-au acces la salubritate. Apa dulce contaminata si rezervele de apa tinute in conditii neigenice sunt cauza a 10% din totalul imbolnavirilor din tarile in curs de dezvoltare.

Limitele resurselor de apa, necesitatea gospodaririi lor cu multa grija si importanta asigurarii apei de buna calitate sunt mai evidente ca niciodata in trecut. Este datoria noastra, a pamantenilor de azi, sa asiguram ca apa sa realizeze functiile sale de intretinere a vietii, de legatura sociala intre comunitati, de integrare cu alte resurse naturale, de materie prima si de ridicare a nivelului de trai al oamenilor.

Apa sub multiplele ei forme, reprezinta unul dintre cele mai importante elemente ale peisajului geografic-atat pentru utilizarea directa de catre om, cat si pentru activitatea normala a biosferei-, fiind, evident, idispensabila supravietuirii si bunastarii oamenilor. Pana la inceputul secolului XX, cererea de apa, calitatea acesteia si eficienta utilizarii ei pareau probleme de importanta secundara. Insa, in a doua jumatate a secolului XX, apa dulce a devenit o materie prima critica. Specialistii au apreciat ca la sfarsitul secolului XX populatia globului este intre 6 si 7 miliarde de locuitori, dintre care jumatate traiesc in mediul urban. Evident, nevoile vitale de apa vor fi pe masura acestei populatii

Bibliografie:

Continentul alb << de Carmen Petrescu, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1967

- Raurile - bogatia Terrei << de Ion Zavoianu, Editura Albatros, Bucuresti, 1988

- Geografia Antarctidei << de Gheorghe Neamu, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1982

- Resursele hidroenergetice ale Globului << de Elena Cetina, Editura Militara, Bucuresti, 1978

- Hidrologia generala << de T. Moraru, I. Pisota, I. Buta, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1962

- Manual de geografie << , cls. A XI-a, Editura Humanitas

- Sahara necunoscuta << de M. Gh. Andries, Editura Albatros

- Internet <<

- Arborele lumii <<

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problema Apei in Lume.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 562 cuvinte
Nr caractere:
26 137 caractere
Marime:
27.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
terra, apa, oceane
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Gheorghiu Luana
Sus!