Prezentare generală a resurselor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romania este situata in Europa, la jumatatea distantei dintre Ecuator si

Polul Nord (45? latitudine nordic) si aproximativ la jumatatea distantei dintre Oceanul Atlantic si Muntii Ural (25? longitudine estic). Teritoriul tarii noastre este format in proportii egale din munti (31%), dealuri si podisuri (36%), campii si lunci (33%), respectand si din acest punct de vedere regulile echilibrului si armoniei.

Clima temperat-continentala, reteaua radiara de rauri ce izvorasc din lantul carpatic, apele minerale si termale cu proprietati curative, padurile de rasinoase sau foioase, lacurile si iazurile, Dunarea si Delta sa, luncile

si campiile constituie separat sau la punctul de intalnire, peisaje cu puternica

personalitate, pline de caldura oamenilor ce le insotesc. Spatiul rural romanesc este numit carpato-danubiano-pontic deoarece este carpatic prin relief, dunarean prin reteaua lui hidrografica si pontic prin deschiderea la Marea Neagra, implicit la Oceanul Planetar.

Lantul muntilor Carpati prezinta un rol deosebit pentru clima, ape,

bogatii, vegetatie, fauna, soluri etc. El are pozitie centrala forma de cetate sau inel, din preajma acestuia succedandu-se celelalte forme de relief. Dar ceea ce ii confera locul de frunte in patrimoniul turistic al tarii sunt peisajele: defile impresionante, dantelarii de basm in formele carstice din regiunile calcaroase, circuri si vai glaciare, piscuri golase, forme inedite sau ciudate ale stancilor. La adapostul acestora, apar vechile vetre de locuire - tarile: Maramuresului, Barsei, Hategului, Vrancei, Almasului etc. Pe firul raurilor carpatice, in vaile acestora se insirade asemenea asezari pitoresti, din randul carora unele sunt vestite pentru climatul sau apele lor minerale.

Carpatii Orientali sunt marcati indeosebi de multimea trecatorilor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentare Generala a Resurselor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 257 cuvinte
Nr caractere:
6 912 caractere
Marime:
15.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
petrol, gaze, resurse naturale
Predat:
la liceu
Profesorului:
Andrei Baciu
Sus!