Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una din cele mai mari fortarete din lume, Castelul reprezinta esenta orasului Bhoemian. Actualmente este resedinta prezidentiala. A fost fondat de catre Premyslids in cea de-a doua jumatate a secolului 9, iar modificarile aduse de-a lungul secolelor, dupa numeroase incendii si distrugeri au format complexul pe care il vedeti astazi. Este o combinatie de elemente Romantice, Gotice, Baroc si Renascentiste care stau ca marturie a stratificarii diverselor culturi si curente arhitecturale si artistice.

Curtea Mare sau Prima Curte a fost terminata in perioada Habsburgica (sec. 18) sub ingrijirea Maria Theresa de Austria de catre Arhitectul Curtii N. Pacassi. Din acea perioada dateaza marea majoritate a detaliilor baroce. Pe stalpii portii exista copii ale statuilor Giganti luptandu-se de I. Platzer cel Batran (sec. 18). La poarta ne intampina garzile prezidentiale.

Ajungem la cea de-a Doua Curte trecand prin Poarta Matthias (sec. 17), iar in mijlocul ei se afla o fantana Baroca din sec. 17, cu sculpturi apartinand lui H. Khol. Fantana cu lei a fost adaugata la sfarsitul anilor 1960. Cladirile din coltul de N-V adapostesc Galeriile Castelului (Hradni Galerie) inca din 1965 ale caror colectii adapostesc picturile care au apartinut odata galeriilor lui Rudolph si Ferdinand II. Printre cele mai importante opere sunt: Tintoretto (Jacopo Robusti) Pastori in adorarea lui Isus, Isus si Adulterele; Titzian Tanara femeie; P. Brandl Paul Apostolul; VeroneseSf. Caterina cu ingerii Rubens Adunarea zeilor din Olimp. Pe partea opusa a Curtii se afla Capela Sfantului Mir (sec. 18) care adaposteste tezaurul Catedralei Sf. Vitius incluzand ornamente sacre si diferite bijuterii. Cea de-a Treia Curte, odata cuibul activitatii fortaretei, contine nucleul castelului: Catedrala si Palatul Regal.

Este unul dintre simbolurile Pragai, prin excelenta. Uneste cartierele istorice Stare Mesto si Mala Strana. S-a inceput constructia lui sub domnia lui Carol al IV-lea (a doua jum. a sec. 14) de catre P. Parler si J. Ottl si a fost completata in a doua jumatate a sec. 15, sub domnia lui Vaclav al IV-lea. Podul are 516 m lungime, 10 m latime si este suportat de 16 stalpi. Este strajuit la capete de 2 turnuri puternice si a facut parte din sistemul defensiv al Pragai. Este impodobit cu 36 de statui si grupuri statuare, dintre care 26 au fost plasate intre 1706 si 1714. Grupul statuar Sf. Cyrill si Sf. Methodius a fost sculptat in 1928 de Dvorak. Statuia Sf. Luitgard este cea mai valoroasa, in timp ce statuia Sf. John Nepomuk este singura lucrare in bronz.

Podul este unul din principalele puncte de atractie ale Pragai: este tot timpul plin de vizitatori, iar artistii, vanzatorii ambulanti si mestesugarii isi ofera adesea marfurile intr-o atmosfera de talcioc.

Turnul Mala Strana marcheaza sfarsitul podului la intalnirea cu cartierul cu acelasi nume. Cel mai jos turn care dateaza din sec. 12 a facut parte din vechiul pod Juditha. Cel mai inalt a fost ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Praga.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 517 cuvinte
Nr caractere:
8 442 caractere
Marime:
101.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
praga, geografie
Predat:
la liceu
Sus!