Potențialul Turistic în Zona Trotușului Inferior

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I.Introducere

Zona Trotușului inferior cuprinde cele mai importante orașe din județul Bacău aflate pe valea râului Trotuș sau pe văile afluenților acestuia(Cașin,Oituz,Slanic Moldova,Tazlău etc). Trotușul este un râu din estul României care izvorăște din Munții Ciucului și se varsă în râul Siret, traversând orașele Comănești, Onești din Județul Bacău și Adjud din Județul Vrancea. Are o lungime de 162 km. (Romanescu, 2006).

Onești este un municipiu de rangul 2 din județul Bacău, Moldova, România. La recensământul populației din 2002 avea o populație de 51.416 locuitori, fiind al 45-lea oraș din țară după numărul de locuitori (clasându-se între orașele Slobozia și Alexandria). (http://ro.wikipedia.org)

Oneștiul este situat în Depresiunea Tazlău-Cașin, la o altitudine medie de 210 m. Orașul Onești este poziționat în zona de confluență a râurilor Oituz, Tazlău și Cașin cu râul Trotuș.

Târgu Ocna este un oraș din județul Bacău,România. Are o populație de 13.576 locuitori. Orașul a fost ridicat la rangul de stațiune montană, fostă stațiune balneo-climaterică înainte de război datorită izvoarelor pe care le posedă și a sălilor de tratament din Salină.

Stațiunea balneoclimaterică de interes local și național, Târgu Ocna este situată în județul Bacău în nord-vestul Depresiunii Cașin, la poalele munților Berzunți, la o altitudine de 260–280m pe cursul râurilor Trotuș și Slănic. (http://ro.wikipedia.org)

Supranumită și "Perla Moldovei", stațiunea Slănic Moldova este amplasată în partea de sud-vest a județului Bacău, la o altitudine de 530 m pe versantul estic al Carpaților Răsăriteni, respectiv munții Nemira. Orașul este situat la 46°17’ latitudine nordică, 26°37’ longitudine estică. Slănic Moldova este una din cele 12 stațiuni balneo-climaterice de importanță națională, izvoarele sale minerale fiind medaliate în repetate rânduri la concursuri internationale. (Cucu, 1970).

II.Obiectivele studiului

Prin elaborarea acestei lucrări se exprima capacitatea,evoluția și potențialul turistic a principalelor orașe și localitați din sud-vestul județului Bacău,prin analiza unor date statistice provenite din zona respectiva (sosiri,înoptări,tipologia structurilor de cazare,etc.).Localitațile studiate fiind următoarele: orașul Onești,Târgu Ocna,Slănic Moldova, precum și localitățile Berești-Tazlău,Sănduleni,Livezi,Bârsănești,Helegiu,Gura Văii,Doftana,Târgu Trotuș,Pârgăhești, Bogdănești,Cașin,Stefan cel Mare,Bucium,Căiuți,Coțofănești,Urechești,Mânăstirea Cașin și Oituz.

Se dorește identificarea elementelor ce fac parte din oferta turistică potențială a teritoriului studiat,o ierarhizare a atracțiilor turistice și descifrarea importanței lor pentru turism,evidențierea elementelor unice,etc.

III.Localizarea arealului de studiu

Fig. 1 Izvoare minerale și mofeta din Slanic Moldova

Autor: Dragoș Constantin

Zona este una accesibilă,orașul Onești fiind punctul central al acestui areal.Aici se găsesc principalele mijloace de transport către celelalte împrejurimi.Accesul către orașul Târgu Ocna se

poate face atât cu trenul cât și pe cale rutieră,circulând pe drumul național 12A.Calea de acces către Slanic Moldova se face doar prin orașul Târgu Ocna pe drumul național 12B, acesta neavând infrastructura feroviară.

În ceea ce privește transportul aerian,orașele din zona Trotușului Inferior nu dețin aeroporturi,cele mai apropiate fiind cele din Bacău și Iași (în apropierea aeroportului din Bacău se află o autogară ce efectuează curse speciale către localitațile turistice din zonă).

Orașul Onești oferă un număr scăzut de turiști localităților aflate în vecinătate din pricina numărului scăzut al populației(aprox.51000) dar și din pricina unei industrii slab dezvoltate(rafinăria Rafo fiind,momentan,în faliment).De obicei numărul turiștilor crește în perioada sărbătorilor de iarnă datorită zonei montane din Slănic Moldova aflată la o distanță de aproximativ 30 km.

Observații:

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Facultatea de Geografie şi Geologie

Specializarea Geografie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turistic in Zona Trotusului Inferior.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 088 cuvinte
Nr caractere:
11 113 caractere
Marime:
2.39MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Asist. dr. Mihai Bulai
Sus!