Potențialul turistic în stațiunea Băile Govora

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Consideratii geografice generale

1. Asezarea geografică

Statiunea balneoclimaterică Băile Govora este asezată în zona subcarpatilor Getici ai Vâlcii, la 18 km de resedinta judetului, fiind străjuită de dealurile Piscupia la sud-vest, Baba Floarea la vest, Păusesti si Bârlogului la nord-vest, Huniei la nord, Tătarul si Stogsor la est.

Din punct de vedere geografic orasul se găseste la intersectia paralelei 45 5’49’’ latitudine nordică, cu meridianul 24 9’20’’ longitudine estică.

Orasul se învecinează la nord-est cu comuna Bunesti, la nord cu comuna Stoenesti, la nord-vest cu comuna Pietrari, la vest cu comuna Păusesti, la sud-vest cu comuna Francesti si la sud-est cu comuna Mihăesti. Băile Govora sunt drenate pe o lungime de aproape 2 km de pârâul Hinta care izvorăste din apropierea dealului Pausesti si se varsă în pârâul Govora, având ca afluenti pe malul stang, pâraiele Bârlogeanu si Valea lui Țigănilă. Pârâul Hinta este canalizat partial începând de la Izvorul Ferdinand si până la podul de pe strada Pietii, pe o distantă de aproximativ 1 km.

Suprafata întregii localităti este de 1.35 ha si mai cuprinde satele Curăturile si Gâtejesti. Populatia localitătii era în anul 2002 de 2.868 de locuitori. A devenit comună urbană în 1927, iar în anul 1930 a fost declarată oras.

Orasul Băile Govora este situat la 18 km de Ramnicu Valcea si la 12 km nord-vest de gara C.F.R. Govora, de pe linia ferată Sibiu-Piatra Olt, respectiv la 110 km de Sibiu, 119 km de Craiova, 75 km de Piatra Olt si 200 km de Bucuresti. La 3 km de statiune trece soseaua natională Râmnicu Vîlcea – Târgu Jiu (DN 67). Statiunea este deservită de autobuze care circulă pe traseul Râmnicu Vîlcea – Băile Govora si retur. De asemenea, statiunea este legată prin linie de autobuze si de Bucuresti (200 km) si Târgu Jiu prin curse directe.

2. Căile de comunicatie

Caile de acces in Baile Govora sunt: feroviar, rutier.

3. Cadrul geografic natural

Prin specificul conţinutului şi valorificarea lor, resursele naturale reprezintă, pe de o parte atracţii turistice pretabile pentru viitor, iar pe de altă parte ele pot fi valorificate direct în activitatea de turism ca “materie primă” constituind sau intrând în componenta diferitelor produse turistice şi generând anumite forme de turism (în cazul nostru factori naturali de cură în turismul balnear).

Resursele naturale sunt cele oferite de cadrul natural prin componentele sale: elemente geomorfologice, de climă, de formă, de floră, peisaje, zăcăminte de substanţe minerale şi alţi factori. Aceste componente naturale au un rol principal în dezvoltarea turismului şi constituie oferta primară potenţială.

Staţiunea Băile Govora este amplasată în partea centrală a judeţului Vâlcea, pe valea râului Hinţa, la sud de Culmea Slătioarei, unde s-a format o mică depresiune intracolinar de origine erozivă.

Din punct de vedere al coordonatelor geografice, oraşul se află la intersecţia paralelei de 45º5’, latitudine nordică, şi a meridianului de 24º8’, longitudine estică.

Teritoriul oraşului este delimitat la nord-est de comuna Buneşti, la sud - este de comuna Mihăeşti, la sud-vest de comuna Păuşeşti, iar la nord-vest de comuna Stoeneşti.

Accesul în staţiune se face pe Drumul Naţional DN 67 sau pe ruta ferată Sibiu-Piatra Olt. Pe şosea distanţa până la Rm. - Vâlcea este de 20 km.

4. Cadrul socio-economic

Băile Govora este un oraş balneoclimateric şi turistic de interes naţional şi european care cuprinde staţiunea propriu-zisă şi mai multe localităţi cu o populaţie de aproape 3000 locuitori. Mai jos este prezentata grafic evolutia populatiei in urma recensamintelor.

Judetul Valcea se bazeaza pe o economie prezenta in majoritatea sectoarelor cu preponderenta in turism, industrie, agricultura, transporturi, comert si servicii. Un rol important in economia orasului Baile Govora il reprezinta turismul, datorita resurselor turistice naturale si a infrastructurii specifice .

II. Analiza potentialului turistic

1. Potentialul turistic natural

Relieful Govorei prezintă un deosebit interes prin valoarea sa peisagistică. Depresiunea Govora este o mică depresiune în care se află localitatea şi staţiunea Băile Govora, ea făcând parte din sectorul vâlcean al Subcarpaţilor Getici. Staţiunea Băile Govora este înconjurată de dealuri la o altitudine de 300-600m. Aceste dealuri sunt denumite muscele şi sunt alcătuite din roci terţiare cutate. Dealul cel mai cunoscut din această zonă este dealul Baba Floarea (540m) unde turiştii merg cel mai des pentru o plimbare prin natură.Relieful se completează cu componente ale apelor, vegetaţiei şi faunei, sporind atractivitatea turistică. Dealurile subcarpatice din jurul statiunii Băile Govora sunt acoperite cu păduri de stejar, de goruno-făgete si de făgete. În general, pe fata sudică apar stejărelele, pe culmi gourno-făgetele si pe versantii nordici, mai reci, făgetele.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turistic in Statiunea Baile Govora.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
8 581 cuvinte
Nr caractere:
44 250 caractere
Marime:
4.20MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Andronache Mirela
Sus!