Potențial turistic al orașului Târgu Jiu - Gorj

Cuprins referat:

Istoricul Municipiului Tg-Jiu
Asezarea si vecinii sai
Obiective turistice ale Municipiului
Case memoriale sec.18
Date despre Constantin Brancusi
Activitatile culturale
Hotelurile municipiului
Potentialul turistic din Tg-Jiu
Puncte slabe
Excursii cu plecare din Tg-Jiu

Extras din referat:

- Istorie

Ţărani la piaţa din Tg Jiu la începutul secolului XX

Municipiul Târgu Jiu poartă numele râului Jiu, pe care îl străbate şi care în decursul timpului şi-a mutat albia de la Deluşorul Prejbei spre vest, formând trei terase ce constituie suprafaţa administrativă a localităţii. Vatră a unui sat dacic, înainte de cucerirea Daciei de către romani, teritoriul său era acoperit odinioară de mari suprafeţe cu păduri sălbatice. El oferea astfel, un bun adăpost locuitorilor apărându-i împotriva năvălirilor străine.

Prima mentionare a localitatii dateaza din 1406 intr-un act al domnului Mircea Cel Batran sub numele de Jiul, insa se pare ca asezarea exista inca din perioada daco-romana. Mai tarziu in 1429 intr-un hrisov al domnului Dan II localitatea apare sub numele de Târgu Jiului. Asezarea se dezvolta in perioada respectiva primind statutul de oras in 1597. Ulterior devine cel mai important targ din zona Subcarpatilor Getici fiind locul unde veneau cei mai vestiti negustori pentru a-si vinde bunurile.

Repere importante in istoria orasului Târgu Jiu sunt luptele intre boieri condusi de Staico Bengescu si trupele lui Nicolae Mavrocordat (primul domn fanariot) respectiv cedarea intregii zone imperiului austro-ungar de catre Imperiul Otoman prin tratatul de la Passarowitz. Orasul este prins frecvent in luptele dintre cele doua imperii astfel incat in 1739 si 1788 a suferit pagube importante cu ocazia unor astfel de inclestari.

Orasul Târgu Jiu incepe sa se dezvolte in secolul 19 cand cunoaste o perioada de liniste, odata cu inceperea primului razboi mondial insa aceasta liniste este spulberata si localitatea si imprejurimile devin teatrul de lupta al armatei romane si al fortelor austro-ungare. In aceste lupte moare generalul Ion Dragalina (comandant al armatei romane) si se remarca prin vitejie Ecaterina Teodoroiu care a primit si supranumele de Eroina de la Jiu.

In prezent orasul Târgu Jiu este un important centru economic si cultural ce si-a inscris definitiv numele in patrimoniul cultural al Romaniei prin lucrarile lui Constantin Brancusi care sunt adevarate simboluri ale orasului de pe Jiu.

Clima

Este temperat continentală de deal, cu 190 de zile fără îngheţ, cu precipitaţii neuniform repartizate, cu vânt dominant dinspre nord, pe Valea Jiului. Temperatura aerului, variază în limite largi ca urmare a diferenţelor mari de altitudine a reliefului. Mediile anuale sunt de 10,2° C la Târgu Jiu, în depresiune, de aproximativ 3° C pe munţii cu altitudini mijlocii şi de 0° C sau sub 0° C pe munţii înalţi

Demografie

Conform datelor recesemantului din 2002, populaţia municipiului era de 96.641 locuitori, dintre care 96,79% români (93.546 persoane), 3,01% romi (ţigani; 2.916 persoane) şi 0,20% alte naţionalităţi. Din punct de vedere religios, populaţia este majoritar ortodoxă (98,31% sau 95.008 credincioşi).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potential Turistic al Orasului Tirgu Jiu - Gorj.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Marime:
1.05MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!