Poluarea Apelor Continentale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vorbind depre mediul in care traim ne referim la biosfera, un invelis atat de subtire a carui grosime este mai mica decat o sutime din raza Pamantului.

Biosfera contine toate organismele vii si constiutie mediul in care ele traiesc. In urma unei evolutii de milioane de ani biosfera a ajuns sa cuprinda un imens mecanism de viata care intercepteaza energia chimica prin fotosinteza si o distribuie prin diverse moduri.

Biosfera cuprinde padurile, muntii, lacurile, fluviile si oceanele cu toata viata vegatala ce o contin.

Apa, componenta esentiala a biosferei, reprezinta circa 1, 4 miliarde km3, din care circa 97% este apa marilor si a oceanelor. Astfel omul dispune de o cantitate limitata din apele ce curg la suprafata continentelor, continuu reciclata de precipitatii, de apoximativ 30. 000 de km3. Daca in Africa, in zonele aride consumul de apa al unui om este de circa 3 L pe zi, in Europa este de circa 500 L iar in America de peste 1000 L pe zi. Materialale sau energia introduse in mediul ambiant sunt numite poluanti atunci cand sunt folosite in concentratii ce depasesc anumite limite si care au efecte daunatoare asupra sanatatii omului sau produc dezechilibre ecologice. Astfel, poloarea apei reprezinta alterarea calitatilor ei fizice, chimice si biologice si este produsa direct sau indirect in modul natural sau artificaial, devenind improprie utilizarii.

a) poluarea apelor datorata agentilor biologici (microorganismele). Apa a fost dinotdeaunam un purtator potential de agenti patogeni, care de multe ori au provocat epidemii catarstofale. In evul mediu in urma epidemii de holera a murit aproape jumatate din populatia Europei.

Apa transporta microorganisme ce pot transmite hepatita, ganstroenterite, etc.

Industriile alimentare, industria hartiei sunt factori de poluare din acesta categorie. De exemplu o fabrica de hartie de dimensiune medie produce aceasi poluare ca un oras de 500. 000 de locuitori.

b) poluarea chimica prin deversarea in apa a diferite produse : azotati, fosfati, insecticide, reziduri ce contin plumb, cupru, zinc, crom, nichel, mercur ; cauza majora de poluare o reprezinta hidrocarburile prezente in toate fluviile lumii.

De exemplu pe Dunare se transporta zilnic aproximativ 10. 000 de tone de produse petroliere ; cel mai mic accident naval poate deveni o sursa majora de poluare.

c) Poluarea apei cu substante organice de sinteza datorita industrilor detergentilor, insecticidelor si pesticidelor.

d) agenti fizici de poluare : -substante solide care infecteaza apele prin deversarea materialalor minerale insolubile provenite de la carierele sau minele unde se extrag anumite substante -poluarea termica a apei datorita centralelor electrice construite in apropierea apelor, si a deversarii apelor industriale calde. Ridicarea temperaturii apei aduce daune intolerabile florei si faunei acvatice, scade continutul de oxigen dizolvat si implicit scade capacitatea apei de autoepurare. -poluarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Apelor Continentale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 339 cuvinte
Nr caractere:
7 917 caractere
Marime:
11.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!