Planeta Terra

Cuprins referat:

Sistemul Solar
2. Comparaţii între planete
3. Învelişurile Terrei
3.1. Invelişurile exterioare
3.2. Invelişurile interioare
4. Formele majore ale scoarţei terestre
4.1. Continentele şi bazinele oceanice
4.2. Scuturile continentale şi platforma continentală a Terrei
4.3. Munti cutaţi
4.4. Câmpiile şi fosele abisale
Hidrosfera este altă caracteristică a Pământului care îl face unic. Apa se mişcă într-un ciclu fără sfărşit, din ocean in atmosferă, deasupra suprafeţei terestre şi se reintoarce in ocean.
Hidrosfera este masa totală de apă a planetei. Apa acoperă aproximativ 71% din suprafaţă. Aproximativ 98% din această apă este în oceane. Doar 2% este în râuri, lacuri, ape subterane, şi gheţari. Acesta este motivul pentru care Pământul a fost numit “Planeta Albastră.“
Hidrosfera este în cotinuă schimbare, se evaporă din oceane, se mişcă prin atmosferă, cade ca precipitaţii sub formă de ploaie şi zăpadă, şi revine in ocean, râuri, gheţari, şi ape subterane.
Biosfera este o remarcabilă parte a sistemelor Pământului. Principalii factori care controlează distribuţia vieţii pe planeta noastră sunt temperatura, presiunea, lumina, apa, solul şi compoziţia chimică a ecosistemelor. Toată atmosfera actuală a fost produsă de către activităţile chimice din biosferă.
Structura Internă a Pământului
Materialele solide ale Pământului sunt separate în straturi, în funcţie de compoziţia şi proprietăţile lor fizice.
Dintre formele majore ale scoarţei terestre fac parte:
4.1 Continentele şi bazinele oceanice
4.2 Scuturile continentale şi platforma continentală a Terrei
4.3 Munţii cutati
4.4 Câmpiile şi fosele abisale

Extras din referat:

Dacă Pământul nu ar avea atmosferă şi hidrosferă, caracteristicile sale dominante ar fi cele două tipuri de regiuni: bazinele oceanice

şi continentele

a căror origine şi evoluţie ar fi controlată exclusiv de către forţele endogene.

Continentele se ridică deasupra bazinele oceanice ca nişte munţi uriaşi .

Apa oceanului a umplut marile depresiuni dintre continente, dar a inundat şi o parte a continentelor, şi anume platformele continentale.

Actualele ţărmuri, atât de importante din punct de vedere geografic au o semnificaţie deosebită pentru limita structurală (geologică) dintre bazinele oceanice şi continente şi evoluţia raportului apă-uscat, de-a lungul timpului

Bazinele oceanice sunt cele mai mari depresiuni ale scoarţei terestre, ocupate de apele mărilor şi ale oceanelor.

Ele sunt create de factorii tectonici, în etape de sute de milioane de ani.

Bazinele oceanice, care ocupă aproximativ două treimi din suprafaţa Pământului, au o topografie remarcabilă, majoritatea formelor provenind din activitatea vulcanică şi de la mişcările tectonice care continuă şi in prezent.

Pe Pământ există patru bazine oceanice: Bazinul Pacific, Bazinul Atlantic, Bazinul Indian și cel Bazinul Arctic.

Scuturile continentale reprezintă un element cheie pentru înţelegerea originii şi evoluţiei continentelor. Una dintre caracteristicile cele mai importante ale acestora este aspectul lor general de mari întinderi joase şi relativ plate. O altă caracteristică fundamentală este structura şi compoziţia.

Scuturile sunt formate din pânze extrem de deformate de rocile metamorfice.

Rocile scuturilor sunt cele mai vechi roci din crusta Pământului. Unele s-au format cu mai mult de 3,8 miliarde de ani in urmă.

4.3. Munţi cu structură cutată (de increţire)

Unele dintre caracteristicile cele mai impresionante ale continentelor sunt lanturile de muntii tineri care se desfăşoară pe mii de km, de-a lungul marginilor continentelor.

Pentru un geolog, termenul “ lanţ muntos” semnifică, o zonă alungită a crustei terestre în care rocile au fost intens deformate de stresul orizontal si de intruziunile magmatice, in timp foarte indelungat, prin coliziunea (ciocnirea violentă între două corpuri care se mișcă unul spre altul) între două plăci litosferice.

Relieful foarte accidentat este format din culmi, masive şi creste robuste şi inalte, ce alternează cu depresiuni tectonice şi văii adânci. Cutele lor geologice de amploare precum şi fracturile tectonice demonstrează că litosfera Pământului este şi a fost în permanentă mişcare. [F]

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planeta Terra.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Marime:
5.38MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Alexandrescu
Sus!