Planeta albastră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din nefericire, cu toate ca planeta se gaseste la ora actuala intr-o situatie critica, oamenii cunosc prea putin problemele cu care ea se confrunta si asta datorita lipsei de informare, a neglijentei sau a eforturilor sustinute de catre marile companii si corporatii industriale mondiale care au tot interesul sa faca acest lucru ele fiind un factor major de poluare si perturbare a balantei ecologice. Romania, in criza de tranzitie in care se gaseste, se inscrie in categoria tarilor in care educarea publicului in ceea ce priveste adevarata stare a Pamintului lipseste cu desavirsire. Perioada critica de aproximativ 40 de ani in care ne-a ingropat comunismul face si mai dificila trezirea noastra la realitate. De aceea consider ca a cunoaste realitatea, fara sa ne pese cit de dramatica este ea, este un pas esential inainte spre salvarea a ceea ce inca mai avem si a ceea ce este Pamintul.

Care este adevarul? Aici ar fi multe lucruri de spus. Planeta noastra a ajuns in aceasta situatie datorita tendintei fiintei umane de cucerire, de exploatare nelimitata a resurselor naturale, de nerespectare a celor mai elementare legi ale firii si de incredere ca stiinta si tehnologia moderna vor gasi o cale de a rezolva toate aceste probleme. Ei bine, nimic nu va reusi sa rezolve aceste probleme decit atunci cind noi, fiecare individ in parte, vom actiona si vom incepe sa protestam impotriva tuturor nedreptatilor facute planetei in numele banului sau a altor interese. Fiind cu totii cetateni ai acestui pamint trebuie sa gasim in noi curajul sa cerem dreptul la o viata curata. Poate ca am fost obisnuiti de catre comunism ca nu avem nevoie de drepturi insa acum a venit timpul sa ne desteptam si sa cerem dreptul la a respira un aer pur, la a putea sa ne plimbam printr-o padure sau parc fara sa intalnim hirtii si plastic aruncate pretutindeni, la a putea sa spunem NU despaduririlor masive si constructiilor de noi combinate industriale, chimice sau nucleare.

Cercetatorii britanici au inregistrat o scadere a stratului de ozon inca din anul 1985. De atunci ei au continuat sa observe acest proces si au ajuns la rezultate tulburatoare. In 1990 cantitatea concentratiei minime de ozon a fost gasita cu 50% mai mica decit cea cu zece ani in urma. In Septembrie 1999 patura de ozon in subtiere aflata deasupra Antarcticii depasea o intindere echivalenta cu cea a subcontinentului nord american. Care este pericolul acestei deteriorari a stratului de ozon? Ozonul stratosferic absoarbe razele ultraviolete solare care sunt daunatoare organismului uman. Fara protectia paturii de ozon, numarul imbolnavirilor de cancer de piele cauzate de catre radiatiile ultraviolete ar deveni cu mult mai mare. Principala cauza a acestei deteriorari s-a descoperit a fi intrebuintarea masiva a unui grup de chimicale din categoria Clorfluorcarbonatilor cel mai cunoscut fiind elementul de racire Freon folosit in industria producatoare de frigidere si a sistememelor de aer conditionat. Dar ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planeta Albastra
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 440 cuvinte
Nr caractere:
6 373 caractere
Marime:
40.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
pamant, planeta
Predat:
la liceu
Sus!