Petrolul și Conflictele din Orient

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce este petrolul si importanta sa.

Petrolul, sau titeiul, se gaseste în cantitati mari sub suprafata scoartei terestre, este important deoarece se foloseste ca si combustibil sau ca materie prima în industria chimica. Mai precis, petrolul si derivatii lui se folosesc la fabricarea medicamentelor si a îngrasamintelor chimice,a produselor alimentare,a maselor plastice,a materialelor de constructii,a vopselelor si la producerea de electricitate. De fapt, toata industria moderna depinde de petrol si de produsele sale;

Petrolul este format în cea mai mare parte din hidrocarburi desi si câtiva compusi cu oxigen si sulf intra în componenta lui. Petrolul contine elemente solide, gazoase si lichide fiind un amestec de hidrocarburi solide si gazoase dizolvate în hidrocarburi lichide.

Petrolul se formeaza sub suprafata scoartei terestre prin descompunerea organismelor. Resturile organismelor mici care traiesc în mare sunt amestecate cu nisipurile fine de la fundul apei.Aceste depozite,bogate în substante organice, devin sursa de formare a petrolului.Acest proces dureaza milioane de ani.

Geografia petrolului

Resursele energetice sunt distribuite extrem de inegal pe suprafaţa planetei. Majoritatea statelor avansate economic dispun de prea puţine hidrocarburi pentru a putea susţine o economie şi un consum în creştere susţinută, iar statele maipuţin dezvoltate, mai ales cele din Orientul Mijlociu, posedă din abundenţă astfel de resurse. De altfel, este cunoscută opinia unor analişti că resursele energetice se găsesc acolo unde „nu trebuie” şi în posesia „celor care nu le merită”20. După unele estimări, cele mai mari rezerve mondiale de hidrocarburi se găsesc în: zona Golfului Persic; Federaţia Rusă

– Siberia; zona Mării Caspice – Asia Centrală; America de Sud

– Venezuela – bazinul râului Orinoco; SUA şi Alaska; Canada

– New Found Land. Alte rezerve mai puţin importante se aflăîn Marea Nordului, nordul Africii et rezerve de hidrocarburi sunt concentrate în state/regiuni mai puţindezvoltate, care nu au regimuri democratice, frământate de numeroase dispute, crize şi conflicte, zone unde marii consumatori energetici ai zilelor noastre se confruntă şi cooperează în procesulde acces, control şi exploatare a acestor resurse. Astfel, în regiunea Golfului se află peste 70% din rezervele petroliere ale lumii. Arabia Saudită dispune de 25% (circa 262 miliarde de barili) din rezervele mondiale, Irakul de 10% (112,5 miliarde barili), bazinul Caspic şi Asia Centrală de 7%, iar Federaţia Rusă de circa 5% (60 miliarde barili). În domeniul gazelor naturale, clasamentul resurselor este condus de Federaţia Rusă cu peste 47.000 de miliarde m3, urmată de Iran cu 24.000 miliarde m3, Qatar cu 17.000 miliarde m3, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite cu 6.000 miliarde m3 fiecare.

Marii producători şi exportatori

În domeniul producţiei şi exporturilor, grupul statelor membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) deţine supremaţia. Cele 11 membre ale organizaţiei (Arabia Saudită, Irak, Iran, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Venezuela, Libia, Nigeria, Algeria şi Indonezia) au un cuvât greu de spus în asigurarea consumului şi formarea preţurilor mondiale ale resurselor energetice.

În prezent, „centrul de gravitate” al producţiei mondiale de petrol se mută gradual dinspre ţările industrializate ale Nordului (SUA, Canada, Mexic, Europa şi vestul Rusiei) spre ţările în dezvoltare ale Sudului, în special Iran, Irak, Arabia Saudită,Angola, Nigeria şi statele din bazinul Mării Caspice. Potrivit datelor oferite de Departamentul de Energie al SUA, procentul din producţia mondială de petrol ce revine producătorilor majori ai Nordului va scădea de la 27%, în 2001, la 18%, în 2025, în timp ce partea din producţie a producătorilor din Africa, America Latină şi Orientul Mijlociu va creşte de la 50% la 61%.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Petrolul si Conflictele din Orient.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 007 cuvinte
Nr caractere:
10 762 caractere
Marime:
23.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!