Previzualizare referat:

Extras din referat:

Titeiul sau petrolul brut constituie una dintre principalele bogatii naturale ale tarii noastre. Zacaminte mari de de titei se gasesc in judetele : Bacau, Prahova, Arges si Gorj.

Compozitie. Din punctul de vedere al compozitiei chimice, titeiul este un amestec complex de hidrocarburi gazoase si solide dizolvate in hidrocarburi lichide. De aceea el se prezinta in natura in stare lichida. titeiul mai contine compusi organici cu oxigen (fenoli, acizi naftetici), cu sulf (tiofen, mercaptani), cu azot (chinolina). In titei se gasesc hidrocarburi aciclice saturate (alcani sau parafine), hidrocarburi ciclice saturate (cicloparafine sau naftene) si hidrocarburi aromatice. aceste trei clase de hidrocarburi in proportii diferite se gasesc in toate tipurile de titei.

Originea titeiului. Asupra modului de formare a titeiului in scoarta pamantului s-au emis mai multe teorii. Unele dinte acesteconsidera titeiul ca fiind de origine anorganica, altele ii atribuie origine organica.

Teoria anorganica asupra originei titeiului a fost formulata de M. Berthelot si a fost completata si sustinuta de D. I. Mendeleev.

Aceasta teorie afirma faptul ca titeiul s-a format in straturile adanci ale scoartei prin actiunea apei asupra carburilor metalice: CaC2, Al4C3 etc., care in contact cu apa se descompun rezultand acetilena, metan si alte hidrocarburi si sub actiunea temperaturii si presiunii inalte din interiorul pamantului si in prezenta catalizatorilor naturali (oxizi si saruri metalice), hidrocarburile nesaturate s-au polimerizat formand titeiul de astazi.

titeiul este de origine vegetala (Figuier), formandu-se din plante prin putrezirea acestora si transformarea lor in metan, dioxid de carbon si acizi grasi etc.

titeiul este de origine animalica (Engler), rezultand din transformarea grasimilor animalelor marine, in special a pestilor, la temperaturi si presiuni mari in scoarta pamantului; titeiul este de origine mixta, vegetala animala (Potonie) si prin transformarea unor plante si animale marine microscopice (microplanton), acoperite de namol, si sub actiunea unor bacterii anaerobea rezultat o materie organica, numita sapropel care a imbibat namolul. Datorita transformarilor geologice ale scoartei pamantului, namolul cu sapropropel a fost acoperit cu alte straturi de pamant. Sub influenta temperaturii si a presiunii inalte sapropelul din namol a suferit apoi transformari chimice rezultand titeiul.

In majoritatea cazurilor, titeiul astfel format n-a ramas in locul de formare printer rocile permeabile adunandu-se sub forma de zacaminte in straturile de nisip inconjurate de straturi de argila impermeabila sau marna. Proprietati. Titeiul brut, este un lichid vascos, de culoare bruna-neagra, cu reflexe albastrui, rareori galbui. Are miros caracteristic, este insolubil in apa si mai usor decat apa, densitatea lui variind intre 0, 700 si 0, 930 g/cm3. Nu are temperatura de fierbere fixa, fiind un amestec complex de hidrocarburi.

Extractia si prelucrarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Petrolul - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 511 cuvinte
Nr caractere:
9 115 caractere
Marime:
19.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!