Parcuri naționale și rezervații

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Parcurile nationale si rezervatiile sunt locuri unice, de pamant sau de apa dintr-o tara stabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul, specii de plante si animale, cascade in lant, formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice.

Parcurile nationale sunt amenajate si pentru recreerea publicului, oferind locuri exceptionale unde vizitatorii pot admira viata salbatica si se pot bucura de imprejurimi. in general aceste locuri protejate sunt in afara zonei de vanatoare, extragerii de gaze naturale, mineritului si a altor activitati de exploatare a resurselor. Cateva parcuri comemoreaza evenimente istorice importante ca de exemplu: Parcul National Militar Gettysburg creat in anul 1895 in Pennsylvenia in memoria razboiului civil american.

Rezervatiile naturale sunt localizate in interiorul sau in apropierea parcurilor nationale. Acestea sunt create de catre guvernele tarilor pentru protejarea vietii salbatice sau cercetare stintifica si nu pentru recreere si ofera laboratoare vii in care cercetatorii observa speciile de plante si animale in habitatul lor natural.

Primul parc national a fost creat in 1872 in vestul Statelor Unite: Yellowstone National Park avand o suprafata de 8983kmp. De atunci tari din intreaga lume au stabilit mai mult de 4000 parcuri nationale si rezervatii.

Din tundra arctica si pana la tinuturile inverzite tropicale, parcurile nationale si rezervatiile, protejeaza o mare diversitate de plante si animale atat pe uscat cat si in apa.

Dezvoltarile politice, economice si necesitatea protejarii mediului inconjurator a influentat dezvoltarea parcurilor nationale si a rezervatiilor pe toate continentele, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Refacandu-se dupa dezastrele razboiului, liderii politici si sociali recunosc o nevoie de pastrare si restaurare a arealurilor naturale odata cu dezvoltarea economica.

Conservarea, folosirea controlata si protectia sistematica a resurselor naturale a fost intotdeauna primul motiv pentru crearea parcurilor nationale, dar cel de-al doilea Razboi Mondial limiteaza acest efort intre anii 1930 si 1940. Dar o data cu instaurarea pacii in 1945 naturalistii promoveaza conservarea mediului inconjurator si stabilirea de parcuri nationale cu mai mare intensitate. Astfel in Anglia parlamentul adopta actul: National Parks and Contryside in 1949 prin care 10 parcuri au fost create intre anii 1951 si 1957. Astazi aceste parcuri pastreaza numeroase tipuri de plante si animale, formatiuni geologice, locuri de recreere, comori arheologice si orase sau sate istorice.

in 1971 U. N. E. S. C. O si N. Y. Z. S. (Societatea Zoologica din New York) incurajeaza Etiopia sa creeze Parcul National Bale Mountains- un larg ecosistem muntos care protejeaza munti, paduri, mlastini, plante si 64 specii mamifere incluzand antilopa montana Nyala etc.

incepand cu 1960 un lider in creerea si protejarea parcurilor nationale si rezervatiilor a fost World Wide Fund For Nature, cunoscuta si ca World Wildlife Fund (W. W. F). Una ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parcuri Nationale Si Rezervatii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 945 cuvinte
Nr caractere:
16 836 caractere
Marime:
16.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!